© Photo News

Dokters zetten patiënten onder druk om eenpersoonskamer te kiezen

Volgens de ziekenfondsen worden patiënten steeds meer door artsen onder druk gezet om een eenpersoonskamer te nemen. Op die manier kunnen ereloonsupplementen worden aangerekend.

wver

Volgens de VRT zouden verschillende dokters weigeren om een chirurgische ingreep uit te voeren als een patiënt toch voor een tweepersoonskamer kiest. “We krijgen steeds meer klachten over dergelijke praktijken”, bevestigt Paul Callewaert van de Socialistische Mutualiteiten.

Bij haar opname in een ziekenhuis vroeg patiënte Sonja De Greef expliciet om een tweepersoonskamer. “Net voor de operatie moesten we een formulier ondertekenen waarop een eenpersoonskamer was aangeduid”, getuigt Etienne Nagels op de openbare omroep. “Ik was verbaasd dat zoiets kon.”

“Te verwerpen”

“Het is absoluut uit den boze en te verwerpen dat artsen patiënten kort voor een ingreep onder druk zouden zetten om een eenpersoonskamer te nemen, zodat ze die patiënten een supplement kunnen aanrekenen.” Gedelegeerd bestuurder van ziekenhuiskoepel Zorgnet-Icuro Peter Degadt veroordeelt met klem wat een oogpatiënte meemaakte. “Er zijn regels, en die moeten alle artsen volgen.”

Degadt hoedt er zich wel voor om uit deze getuigenis te besluiten dat alle artsen op die manier te werk gaan. In de VRT-reportage kwam ook Paul Callewaert, algemeen secretaris van de Socialistische Mutualiteiten, aan het woord. Hij zegt dat “dergelijke klachten ons alsmaar meer bereiken”, en dat het duidelijk is dat er “een probleem aan het ontstaan is dat zo snel mogelijk opgelost moet worden”.

Voor Degadt kan de enige reden om een supplement aan te rekenen de keuze van een patiënt voor meer luxe in een eenpersoonskamer zijn. “Dat een arts een patiënt op zo’n manier onder druk zet om toch voor een eenpersoonskamer te kiezen, kan op geen enkele manier goed gepraat worden. Er zijn regels, en die moet iedereen volgen. Zoniet kunnen er tuchtsancties volgen. Ik roep artsen vooral op zich niet in te laten met deze deontologisch heel stuitende praktijken.”

Artsenverenigingen pleiten er al langer voor om de supplementenregeling aan te passen. “Je kan inderdaad eisen hebben voor de overheid of de ziekteverzekering, maar intussen moet iedereen zich wel houden aan de bestaande regels, en zeker niet aan zelfbediening te doen”, aldus nog Degadt.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten