© Photo News
Dokters zetten patiënten onder druk om eenpersoonskamer te kiezen
Volgens de ziekenfondsen worden patiënten steeds meer door artsen onder druk gezet om een eenpersoonskamer te nemen. Op die manier kunnen ereloonsupplementen worden aangerekend.
Volgens de VRT zouden verschillende dokters weigeren om een chirurgische ingreep uit te voeren als een patiënt toch voor een tweepersoonskamer kiest. “We krijgen steeds meer klachten over dergelijke praktijken”, bevestigt Paul Callewaert van de Socialistische Mutualiteiten.
Bij haar opname in een ziekenhuis vroeg patiënte Sonja De Greef expliciet om een tweepersoonskamer. “Net voor de operatie moesten we een formulier ondertekenen waarop een eenpersoonskamer was aangeduid”, getuigt Etienne Nagels op de openbare omroep. “Ik was verbaasd dat zoiets kon.”
“Te verwerpen”
“Het is absoluut uit den boze en te verwerpen dat artsen patiënten kort voor een ingreep onder druk zouden zetten om een eenpersoonskamer te nemen, zodat ze die patiënten een supplement kunnen aanrekenen.” Gedelegeerd bestuurder van ziekenhuiskoepel Zorgnet-Icuro Peter Degadt veroordeelt met klem wat een oogpatiënte meemaakte. “Er zijn regels, en die moeten alle artsen volgen.”
Degadt hoedt er zich wel voor om uit deze getuigenis te besluiten dat alle artsen op die manier te werk gaan. In de VRT-reportage kwam ook Paul Callewaert, algemeen secretaris van de Socialistische Mutualiteiten, aan het woord. Hij zegt dat “dergelijke klachten ons alsmaar meer bereiken”, en dat het duidelijk is dat er “een probleem aan het ontstaan is dat zo snel mogelijk opgelost moet worden”.
Voor Degadt kan de enige reden om een supplement aan te rekenen de keuze van een patiënt voor meer luxe in een eenpersoonskamer zijn. “Dat een arts een patiënt op zo’n manier onder druk zet om toch voor een eenpersoonskamer te kiezen, kan op geen enkele manier goed gepraat worden. Er zijn regels, en die moet iedereen volgen. Zoniet kunnen er tuchtsancties volgen. Ik roep artsen vooral op zich niet in te laten met deze deontologisch heel stuitende praktijken.”
Artsenverenigingen pleiten er al langer voor om de supplementenregeling aan te passen. “Je kan inderdaad eisen hebben voor de overheid of de ziekteverzekering, maar intussen moet iedereen zich wel houden aan de bestaande regels, en zeker niet aan zelfbediening te doen”, aldus nog Degadt.
In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp
Meest bekeken
Hoofdpunten
LIVE ASSISEN. Volg de eerste procesdag over de Antwerpse seriemoordenaar Stephaan Du Lion
Na zwaar incident met cliënt die alles kort en klein sloeg: sociale dienst Brasschaat gaat week dicht omdat personeel zo in shock is
15-jarig meisje mag naar huis na steekpartij op school in Mechelen: “Ze is vrijgelaten onder zeer strikte voorwaarden”
De prijs van de PFAS-productiestop: 3M wil tot 66% van de jobs schrappen in fabriek in Zwijndrecht
VS blaast bezoek aan Peking af, China zegt dat ballon in Amerikaanse luchtruim “voor wetenschappelijk onderzoek” is
25 jaar geleden stierven 5 Vlaamse jongeren bij ramp met kabelbaan in Cavalese: “Ongelooflijk dat ze straks al langer dood is dan dat ze heeft geleefd”