Pop-ups helpen leegstand in centrum wegwerken

Else Pelemans en Brigitte Buelens in hun winkel. Foto: Sven Van Haezendonck

Mechelen - MEST, het project dat Mechelse starters helpt om hun winkelconcept uit te testen, is een succes. In drie jaar tijd zijn er een tiental permanente zaken uit ontstaan.

In het centrum van Mechelen is de Geitestraat een winkelstraat die fel wordt geplaagd door leegstand. Op een gegeven moment stonden er een tiental panden leeg. Sinds kort ziet de winkelwandelstraat tussen de Bruul en de IJzerenleen er opnieuw een stuk gevulder uit. En dat is te danken aan MEST, proeftuinen voor Mechelse starters, en enkele enthousiaste beginnende ondernemers.

Zo hebben vriendinnen Else Pelemans (46) uit Opdorp (Buggenhout) en de Hombeekse Brigitte Buelens (54) vorig weekend de deuren geopend van hun winkel Poulain Carmin, een pop-up. “Wij hebben in de Geitestraat een pand gehuurd voor vier maanden plus een maand opzeg. Dat contract kunnen we verlengen. Tot er iemand wordt gevonden die het voor minstens drie jaar wil huren”, zegt Brigitte.

Tot vorig jaar gaven ze beiden nog deeltijds les in het Sint-Godelieve-instituut in Kapelle-op-den-Bos. “Een handelsschool, en dat heeft ons geïnspireerd. Aanvankelijk zijn we thuis in onze woonkamer begonnen met verkoopdagen, of in zaaltjes. En nu, zitten we hier in hartje Mechelen”, vertelt Else.

"Blij met een winkel extra"

Dat de Geitestraat met leegstand kampt, is hen niet ontgaan. “Het pand zelf sprak ons enorm aan en wij zien dat hier toch veel passanten zijn. Tijdens de braderie hebben wij al heel wat bezoekers over de vloer gekregen. De mensen zijn ook blij dat er opnieuw een winkel is bijgekomen”, zegt Else. “Mechelen is aan het boomen. In vergelijking met vijftien tot twintig jaar geleden is de stad een pak aangenamer geworden”, stelt Brigitte vast. 

Sinds de opstart van MEST zo’n drie jaar geleden hebben een vijftigtal ondernemers hun concept in de binnenstad uitgetest. “Daarvan hebben er twaalf een doorstart gemaakt naar een permanente zaak”, zegt gemeenteraadslid Toon Diependaele (m+), voorzitter van de vzw MEST.

Door Sven Van Haezendonck