© Facebook/Florence Lecloux Photography

Belgische studente wordt wereldnieuws dankzij foto met okselhaar (en de schandalige commentaren)

“Vuil lesbisch wijf”. “Ik heb overgegeven toen ik je foto zag”. “Dat je moge wegrotten zoals Dutroux”. Een Belgische filosofiestudente heeft honderden haatberichten gekregen na het posten van een foto waarin ze haar armen optilt om te tonen dat ze haar okselharen niet scheert. “Ongelooflijk dat een vrouw anno 2016 nog zo gebasht wordt omdat ze zich net zoals een man durft te tonen zoals ze echt is”, zegt ze.

Geert Neyt

Laura De, studente filosofie in Louvain-la-Neuve, postte op 15 augustus een artistieke zwart-wit foto die ze had laten maken door een professionele fotografe waarop ze toont dat ze haar oksels niet scheert. Een bewuste zet. “Ik zag zo weinig foto’s van meisjes die er natuurlijk bij liepen”, schrijft ze. “Daarom wou ik een statement doen met foto’s waarop ik niet was geschminkt of onthaard, om te tonen dat een vrouw zelf de keuze mag hebben.”

“Ik verwachtte wel kritiek, maar had nooit verwacht dat het zo erg zou zijn”, schrijft Laura. Enkele dagen later werd de foto op het internet overspoeld met bijna 6.000 commentaren. De meeste dreven de spot met haar: “Ik denk dat je kat onder je armen zit”.

Anderen reageerden met afschuw: “Ik ben ruimdenkend maar dit wil ik echt niet zien”. Of: “Heb 146 keer moeten braken”. Soms waren de reacties grof beledigend naar Laura toe: “Dat wijf is viezer dan een beest”. “Scheer je, slecht mens!” , “Pas je aan de normen aan, vuil, lesbisch wijf”, “Je verdient het om te rotten in een cel zoals Dutroux”.

De foto werd 2.400 keer gedeeld en er werden zelfs Facebookgroepen opgericht, speciaal om Laura te kunnen beschimpen. Grote internationale sites zoals Buzzfeed en The Independent pikten het verhaal op.

Laura De nam contact op met een feministische groep die zich afzet tegen het vernederen en stalken van vrouwen op straat en op het internet. “Vanuit die kant heb ik heel wat steunreacties gekregen.” “Bravo! Ik bewonder je druf om zelf je keuzes te maken”, postte iemand. “Geef niet af!”

Uiteindelijk postte Laura eind augustus een bedankje voor al die steun. “Men zegt me vaak dat in België en Frankrijk het feminisme niet meer nodig is, dat vrouwen alle rechten hebben...Maar al dit geweld bewijst dat dit niet zo is.”

Ten slotte postte ze ook nog een foto van haar oksels - deze keer wel geschoren. Met als commentaar: “Ben ik tegen epileren? Neen, ik ben niet voor en niet tegen. Ik vind dat je iedereen de keuze moet laten. Soms scheer ik me, soms niet. Ik zou willen dat iedereen van zijn eigen lichaam houdt en geen oordeel velt over het lichaam van iemand anders. “

En ze eindigt met: Eén principe: mijn lichaam, mijn keuzes”.MEER OVER