© AFP

Politie pakt hoofdverdachte uit de hand gelopen ‘Project X’-feestje op

Een van de hoofdverdachten achter de rellen van het ophefmakende ‘Project X’-feestje in het Nederlandse Haren uit 2012 is zondag aangehouden door de politie. De 22-jarige Joegoslavische Nederlander probeerde zijn straf te ontlopen door in Antwerpen te gaan wonen, maar wordt nu overgeleverd aan Nederland waar hij nog 283 dagen celstraf moet uitzitten.

bap, sare

Op 6 september 2012 maakte een 16-jarig meisje uit het Nederlandse Haren een uitnodiging op Facebook aan voor haar verjaardagsfeestje. Hierbij koos ze bewust voor de optie ‘openbaar’ waardoor ook vrienden van vrienden op de hoogte waren om het heuglijke feit te vieren. Maar iemand misbruikte de goedheid van het meisje en nodigde 500 mensen uit. Dit voorval zorgde voor een sneeuwbaleffect en op de dag van het feestje hadden maar liefst 30.000 mensen aangegeven dat ze zouden komen feesten.

Uiteindelijk draaide het op 21 september 2012 op een nachtmerrie uit. Overdag zakten enkele honderden nieuwsgierigen af naar Haren, maar ’s avonds groeide het bezoekersaantal haast exponentieel. Rond 19.30 uur waren duizenden bezoekers toegestroomd. Anderhalf uur later sloeg de tot dan toe vredige sfeer helemaal om en ontstonden er rellen. Het straatbeeld werd vernield door de zeer gewelddadige relschoppers en er werden 500 politiemensen ingezet. 51 personen raakten gewond.

Straf ontlopen

Nu heeft de politie zondag een van de hoofdverdachten achter de rellen opgepakt en voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Turnhout. De 22-jarige Joegoslavische Nederlander uit Sneek stond sinds de rellen door het FASTNL-team gesignaleerd en trachtte zijn straf te ontlopen door naar Antwerpen te verhuizen.

De man wordt er van verdacht dat hij zich vrijwel voortdurend in de frontlinie van het geweld tegen de politie begaf en dat hij opzettelijk voorwerpen naar de mobiele eenheid gooide. Ook heeft hij een personenwagen gekanteld en in brand gestoken. Voor deze misdrijven moet hij nog 283 dagen celstraf uitzitten en zal hij overgeleverd worden aan Nederland, klinkt het bij zijn advocaat Matthias De Daele.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Nu in het nieuws