Nieuwe opleiding UAntwerpen: verplegers staan dokters bij in praktijk

Foto: WDK

Antwerpen -

In september begint aan de Universiteit Antwerpen een veertigtal verpleegkundigen met de nieuwe opleiding ‘Verpleegkunde in de huisartspraktijk’. Het doel is dat praktijkverpleegkundigen de takenlast van de huisartsen verlichten.

Hoewel steeds meer artsen voor het beroep huisarts kiezen – in het nieuwe academiejaar een recordaantal van 350 studenten – dreigt op termijn een mogelijk tekort aan huisartsen. Bijna een kwart van de erkende huisartsen in België is immers pensioengerechtigd en de nieuwe generatie is niet langer bereid de klok rond beschikbaar te zijn.

Nieuwe opleiding UAntwerpen: verplegers staan dokters bij in praktijk
Roy Remmen. Foto: WAS

“De overheid verwacht een efficiëntere gezondheidszorg waar meer wordt ingezet op de goedkopere eerstelijnszorg bij de huisarts”, zegt professor Roy Remmen van het Centrum voor Huisartsgeneeskunde. “Het is hoog tijd dat we de eerstelijnsgeneeskunde compleet herdenken. Meer samenwerken in groep en meer taken verschuiven naar praktijkassistenten en praktijkverpleegkundigen is dé oplossing.”

De nieuwe opleiding speelt in op deze maatschappelijke evoluties. “Het is nu aan de overheid om een wettelijk en financieel kader te scheppen. Want hoewel sommige huisartspraktijken al verpleegkundigen inschakelen, is er op dit moment geen terugbetaling geregeld voor de prestaties van die verpleegkundigen.”

Lees er dit weekend alles over in Gazet van Antwerpen

Door kvh

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd