Hoe sterk is uw gemeente al aan het vergrijzen?

Volgens ramingen van het Planbureau zal tegen 2060 zowat een kwart van de bevolking ouder zijn dan 65. Vooral in Vlaanderen zet de vergrijzing zich fel door. Vermoedelijk zullen de mensen van 67 jaar of ouder al in 2026 even talrijk zijn als de jongeren onder de 18 jaar. Bekijk hieronder hoe dat vandaag zit in Antwerpen.

Op onderstaande kaart ziet u de vergrijzingscoëfficiënt van uw gemeente in 2015. In de blauwe gemeenten is het aantal jongeren onder de 18 jaar nog groter dan het aantal inwoners boven 67 jaar (daar is de coëfficiënt lager dan 100%). In de rode gemeenten wonen er op dit ogenblik al meer ouderen dan jongeren (coëfficiënt is daar hoger dan 100%)

Vooral de gemeenten ten noorden van Antwerpen hebben de oudste bevolking. Schilde is de gemeente waar de verhouding oudere inwoners het hoogst is, terwijl Merksplas de jongste bevolking heeft.

Klik op een gemeente voor meer info:

Dit zijn de 5 gemeenten met de oudste bevolking:

1. Schilde2. Aartselaar3. Edegem4. Bonheiden5. Brasschaat

De 5 gemeenten met de jongste bevolking:

1. Merksplas2. Wuustwezel3. Niel4. Antwerpen5. Hemiksem

Financiële druk op gemeenten

De toenemende vergrijzing van de bevolking zal de financiën van de lokale besturen steeds verder onder druk zetten. De Vlaamse gemeenten en OCMW’s dreigen eerder geconfronteerd te worden met die gevolgen, zo blijkt uit een onderzoek van de bank Belfius.

Zo zullen de lokale besturen hun aanbod van diensten en openbare voorzieningen moeten uitbreiden, bijvoorbeeld op het vlak van huisvesting, vervoer, sociale diensten en opvangformules. Tegelijkertijd komen ook de financieringsbronnen van de gemeenten onder druk te staan. Een daling van het bruto-inkomen na de pensionering, zal namelijk de opbrengst van de gemeentelijke aanvullende belasting op de personenbelasting doen dalen.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws