Antwerpse studenten geven leven drastische wending

Foto: GVA

Antwerpen - Twee studentes van de AP Hogeschool in Antwerpen hebben een opmerkelijke videoreeks gemaakt. Ze lieten voor hun eindwerk, getiteld 'Tegen de Stroom In', zeven Antwerpse medestudenten aan het woord die hun leven een drastische ommezwaai hebben gegeven. "Sinds ik een jongen ben, kan ik me gelukkig noemen", vertelt interviewee Nate.

De 23-jarige Gislaine bijt de spits af. Zij heeft zich bekeerd tot de islam. "Mijn leven was niet zo heel anders, maar ik miste wel iets in mijn leven", vertelt ze. "Wat mij zo aantrekt in de Koran, is dat het aanspoort tot nadenken. Het trok me aan omdat andere religies de grote waarheid lijken te bezitten. De islam zorgt ervoor dat je zelf kan kiezen waar je je antwoorden uit haalt."

 

 

Thibo (26) heeft zijn leven een drastische wending gegeven en is momenteel brouwmeester bij brouwerij Het Brouwerslokaal in het Nederlandse Groede, in Zeeland. "Bier interesseerde me vroeger niet", steekt hij van wal. "Met een schoolproject heb ik bier leren ontdekken. Toen ik wat research deed, sloeg de vonk over. Dan ben ik op mijn vijftiende thuis bier beginnen brouwen en festivals bezocht, waar mijn passie alleen maar groter werd." Thibo werkte zeven jaar bij een industriële brouwerij, maar had er na een tijd genoeg van. "Na enkele knopjes te selecteren, moest ik daar enkel de evolutie opvolgen. Na een tijd moest ik dan ook een nieuwe uitdaging zoeken."

Jessica is eigenares van Antwerp Avenue, een webshop waar ze gsm-en laptophoezen verkoopt bedrukt met haar eigen kunstwerken. "Op mijn zeventiende heb ik van mijn papa een schilderset met olieverf gekregen", begint ze. "Ik was veel bezig met schilderen en via apps aan het tekenen. Er is een supergrote kloof tussen heel dure kunstzinnige hoesjes en goedkope massaproductie. Daarom heb ik in februari 2015 samen met een goede vriend overlegd en zijn we mijn kunstwerken op hoesjes beginnen zetten."

 

 

 

De 18-jarige Nate is geboren als meisje, maar vanaf nu gaat hij als man door het leven. "Ik was een meisje dat graag jongensachtige dingen deed en was aangetrokken tot meisjes. Ik accepteerde me niet voor de volle honderd procent en toen ik tijdens de les een film over transgenders zag, heb ik de klik gemaakt. Sindsdien ben ik gelukkig."

 

 

Inne (20) besloot om veganist te worden. "Mijn beslissing om die levensweg in te gaan, komt via Instagram", zegt ze. "Op die app stond een uitdaging om zich dertig dagen als veganist te gedragen. Na die maand voelde het zo goed dat ik me er aan gehouden heb. Ik heb niet het gevoel dat ik veel moet opgeven. Ik vind het vies dat onze maatschappij op vleesconsumptie is gebaseerd. Je kan, tenzij je in het extreme gaat, mensen moeilijker op andere gedachten. Ik kan alvast beter in de spiegel kijken."

 

 

"Konichiwa." Zo maken we kennis met Basil, die een jaar lang in Japan ging wonen. "Ik heb het leven van een normale tiener, maar een jaartje Japan zag ik als een logische stap in het traject van mijn leven. Ik wilde iets heel anders dan België en Japan is zowel geografisch als intellectueel iets totaal anders." In het verre Oosten was de taalbarrière wel een groot probleem, al ziet Basil dat anders. "Goed is dat niemand daar Engels kon spreken. Dus ofwel leer je Japans ofwel zwijg je een jaar lang."

 

 

De 19-jarige Noa werd tijdens het wachten op een bus lastiggevallen door een vreemde man. Sindsdien kaart ze het seksisme aan door erover te bloggen. "Vroeger was ik altijd met maatschappelijke problemen bezig en was ik heel begaan met de actualiteit. Eind september zat ik nog maar twee weken op kot en moest ik de bus nemen. Toen ik de bus miste, kwam er een grote franstalige man naar mij toe en kreeg ik een stomp in mijn rug en op mijn dijbeen. De eerstvolgende weken ben ik zo boos geworden en ben ik er over beginnen schrijven."

 

 

De AP-studenten willen iedereen bedanken die aan het project heeft meegewerkt.: "Zonder hen zou deze reeks nooit zijn ontstaan. De verhalen waren stuk voor stuk interessant en inspirerend. Wij hebben er veel uit kunnen halen en zijn tevreden met het resultaat. Wij danken ook onze begeleidende lector Frederik Marain, AP Hogeschool en de GvA om ons de kans te geven om deze reeks te maken.”

Door BaP, video's: Martyna Majchrzak, Lynn Van den Bergh