© Kioni Papadopoulos

© Kioni Papadopoulos

© Kioni Papadopoulos

© Kioni Papadopoulos

© Kioni Papadopoulos

© Kioni Papadopoulos

© Kioni Papadopoulos

© Kioni Papadopoulos

Lees de gedichten van de twaalf winnaars van de Wondere Pluim

In Het Paleis in Antwerpen kregen zaterdag 24 jonge schrijvertjes een Gouden Pluim uitgereikt voor een origineel verhaal dat ze bedachten. Aan de schrijfwedstrijd, die aan de veertiende editie toe is, namen bijna 4000 leerlingen uit lagere scholen in Antwerpen deel.

FH

“We belonen uitsluitend de verbeelding en mooie woordkeuze, foutloos schrijven is van geen belang”, zegt Annemie Morbee, die in 2002 het initiatief voor de wedstrijd nam. Het startte vanuit school De Kleine Wereld in de Brederodestraat maar groeide uit tot een schrijffestijn over de hele stad Antwerpen.

Bijna vierduizend kinderen uit dertig lagere scholen schreven op 17 februari hun verhaal. “Per school maakten eerst de ouders een selectie. Daaruit hield het comité van De Wondere Pluim 48 verhalen over en koos een jury van professionele schrijvers uiteindelijk twaalf Wondere Pluimen. Sinds vorig jaar kiest ook een kinderjury haar twaalf winnaars”, licht Annemie Morbee toe. Alle winnende verhalen werden uitgegeven in een boek, dat in alle stadsbibliotheken te vinden is.

Wat de wedstrijd speciaal maakt, is dat er niet enkel een opdeling per leeftijd is, maar ook per taalsituatie van de deelnemers. Per klas wordt een prijs uitgereikt voor Nederlandstaligen en voor schrijvertjes die een andere thuistaal hebben. “Ook anderstaligen schrijven verrassend sterk. De fantasie en de emoties van de kinderen zijn zo overtuigend”, aldus Morbee.

Op het slotfeest lazen BV’s als Ruth Joos, Marcel Vanthilt en Tania Kloek verhalen van de kinderen voor.

Lees hier de twaalf winnende gedichten:

Wondere Pluim 12 Winnaars

Lees hier nog tal van andere verhalen van De Wondere Pluim 2015 uit Antwerpen:

Bekijk hier de namen van alle winnaars:

Winnaars De Wondere Pluim

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners