© GVA

© gva

1 / 2

“Uit de wedstrijd geplukt omdat ik een baardje heb”

Surrealistisch. Zo omschrijft Mohamed Achahbar (37) wat hij gisteren meemaakte op de Antwerp 10 Miles. Hij werd vlak na de start overmeesterd door vier politiemannen en twee uur opgesloten in een cel. “Omdat ik een Antwerpse Marokkaan met een baardje ben”, denkt hij.

dennis van damme

Mohamed kon naar eigen zeggen welgeteld tien meter lopen, om dan overmeesterd te worden door vier agenten in burger. “Ze sprongen plots uit het publiek, pakten me beet, staken me in een anonieme politiewagen en voerden me weg. Daarna werd ik opgesloten in een koude cel op Linkeroever. Af en toe kwam er iemand een kijkje nemen, maar informatie over waarom kreeg ik niet.

Na twee uur werd hij weer vrijgelaten. “Men zei dat ik mocht gaan en dat de politie een fout had gemaakt. Daar stond ik dan. Compleet verbouwereerd heb ik de tram naar huis genomen. De 10 Miles kon ik op mijn buik schrijven.”

Geviseerd

Mohamed voelt zich geviseerd. “Voor de politie is dit misschien iets banaals, maar ik ben er echt niet goed van”, zegt hij. “Waarom ze mij er uitkozen? Ik ben een Antwerpse moslim met een baardje. De link met de terreur is snel gemaakt.”

“Bepaalde redenen”

De politie bevestigt de arrestatie. “Wij hadden bepaalde redenen om aan te nemen dat die man mogelijk de openbare orde zou verstoren”, zegt woordvoerder Wouter Bruyns. “Daarom hebben onze mensen hem bestuurlijk aangehouden en tijdelijk opgesloten. Nadat we hadden geverifieerd dat er geen gevaar voor de veiligheid was, hebben we hem laten beschikken.”

Wat die concrete redenen dan waren, wilde de politie gisteravond niet kwijt.

Mohamed Achahbar overweegt een klacht in te dienen tegen de politie.

Lees maandag het volledige verhaal in Gazet van Antwerpen

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Antwerpen in als startgemeente.

Nu in het nieuws