© if

Fietsostrades betalen zichzelf tot 14 keer terug

Elke euro die wordt geïnvesteerd in een fietspad of fietsostrade levert 2 tot 14 euro op aan gezondheidsvoordelen. Dat berekende de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO).

svw

VITO-onderzoekers Luc Int Panis en Jurgen Buekers onderzochten het effect van fietsen op de gezondheid. Zij stelden een rekenmodel op waarin onder meer fietsongevallen, fijn stof, fysieke activiteit en investeringen in fietspaden werden opgenomen. De onderzoekers lieten dat model los op de fietsostrade Antwerpen-Mechelen.

“Het model berekent wat investeren in fietsinfrastructuur qua gezondheidskosten uitspaart over een periode van twintig jaar”, zegt Int Panis. “Voor de investeringen van de provincie Antwerpen betekent dat dat elke euro voor de aanleg van fietsostrades minimaal 2 euro gezondheidsvoordelen oplevert. Vanuit deze studie kunnen we alle beleidsmakers aanbevelen om vooral verder te investeren in fietsinfrastructuur en fietsostrades in het bijzonder.”

Fijn stof

Het onderzoek plaatst ook enkele risico’s naast elkaar. Veel fietsers zijn bezorgd over het inademen van fijn stof. “Toch blijkt dat het gezondheidsrisico door fijn stof relatief klein is ten opzichte van het risico op een ongeval”, zegt Int Panis. “Het vermijden van ziekte of sterfte door te fietsen weegt veel zwaarder door in de positieve richting, dan de risico’s op ongevallen of de gevolgen van fijn stof.”

De cijfers klinken Antwerps gedeputeerde voor Mobiliteit Luk Lemmens (N-VA) als muziek in de oren.

Lees woensdag het hele artikel in Gazet van Antwerpen

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws