© EPA

© EPA

1 / 2

Angela Merkel: ”We willen minder vluchtelingen”

Een dag voor belangrijke deelstaatverkiezingen heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel zaterdag op een bijeenkomst beloofd de vluchtelingenstromen naar Duitsland in te dammen. Ze zei ook dat erkende vluchtelingen de plicht hebben om zich te integreren.

”We willen het aantal vluchtelingen aanzienlijk verminderen”, zo verklaarde Merkel tijdens een meeting in Haigerloch in de deelstaat Baden-Württemberg. De bondskanselier beloofde een krachtig uitwijzingsbeleid voor economische migranten en riep de vluchtelingen met recht op bescherming op om zich te integreren in Duitsland. “Dat is een plicht, geen optie.”

Badem-Württemberg was ooit een bolwerk van de christendemocratische CDU van Merkel. Net als in Rijnland-Palts en Saksen-Anhalt vinden er zondag verkiezingen plaats. Aangenomen wordt dat de kiezers de stembusgang zullen aangrijpen om een signaal te sturen naar Merkel, wiens beslissing om de Duitse grenzen open te houden voor vluchtelingen op steeds meer kritiek stuit.

Volgens opiniepeilingen zouden het CDU en de sociaaldemocratische coalitiepartner van Merkel, de SPD, rake klappen krijgen. Zo zou het rechts-populistische Alternative für Deutschland in de drie betrokken regionale parlementen zetels in de wacht slepen. SPD-boegbeeld en vicekanselier Sigmar Gabriel hoopt alvast op een hoge opkomst. Dat is volgens hem cruciaal om nationalistische partijen de pas af te snijden. Ongeveer 13 miljoen mensen lieten zich registreren voor de verkiezingen in de drie deelstaten.

In Berlijn protesteerden zaterdag enkele duizenden betogers tegen het vluchtelingenbeleid van Merkel. Dat waren er meer dan de ordediensten hadden verwacht. Onder de betogers bevonden zich neonazi’s en hooligans. Een linkse tegenbetoging bracht ongeveer duizend mensen op de been. De massaal aanwezige politie kon beide kampen uit elkaar houden.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws