Crombez: “Sociaal gelaat nodig in regering”

Bron © BELGA

Foto: BELGA

SP.A-voorzitter John Crombez heeft een “progressieve agenda” voorgesteld als alternatief op het regeringsbeleid. Hij hoopt op de steun van de CD&V.

Crombez lanceerde zijn voorstel tijdens het politieke onlinedebat “De Meulemeester in Debat” van VTM, waarin hij in debat ging met zijn CD&V-collega Wouter Beke.

De agenda bestaat uit drie punten. De rusthuisfactuur mag niet hoger liggen dan het pensioen. De prijs van de kinderopvang wordt met 10 procent verlaagd, in plaats van de fiscale aftrek die pas later effect heeft. En ten slotte dient de btw op elektriciteit opnieuw op 6 procent in plaats van 21 procent gebracht te worden.

Hij hoopt op de steun van CD&V voor de uitvoering van de agenda bij de komende begrotingscontrole. Want het huidige beleid vindt Crombez onrechtvaardig. “De harde realiteit is dat de helft meer ouders een incassobureau over de vloer kregen omdat ze hun schoolfactuur niet meer kunnen betalen”, wierp hij Wouter Beke voor de voeten.

“U maakt de mensen bang”

De CD&V-voorzitter verdedigde het beleid van de Vlaamse en federale regering. De Vlaamse energieheffing of “Turteltaks” is er volgens hem gekomen om de schulden uit het verleden terug te betalen en om ervoor te zorgen dat er geen lood in de schoenen zit voor de toekomst. Hij wees er ook op dat de 280.000 gezinnen die het het moeilijkst hebben geen 100 euro, maar slechts 25 euro heffing moeten betalen. Hij verweet ook John Crombez de mensen bang te maken. “De realiteit is dat iedereen die werkt meer netto op zijn loonbriefje krijgt.”

Een nieuwe verlaging van de btw op elektriciteit zag Beke alvast niet zitten. Dat kost enorm veel, en het is geen progressieve, duurzame of groene maatregel, zei de CD&V-voorzitter.

Door

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd