© Filip Van Roe

2015 recordjaar voor Opera Ballet Vlaanderen

Kunsthuis Opera Ballet Vlaanderen heeft in 2015 meer dan 97.500 tickets verkocht en in combinatie met reisvoorstellingen en randactiviteiten 160.000 bezoekers bereikt. Beide cijfers zijn absolute records, zo laat de organisatie maandag weten. Een van de grootste successen was de balletvoorstelling Van Manen/Cherkaoui van de gelijknamige choreografen. Het mandaat van Aviel Cahn als artistiek directeur van het operaluik wordt mede vanwege het succes verlengd tot de zomer van 2019.

Opera Ballet Vlaanderen stelt naar eigen zeggen ook vast dat het publiek verjongt. De gemiddelde leeftijd van een losse ticketkoper voor de opera was 47 jaar, voor balletvoorstellingen 44. Meer dan één op vijf ticketkopers kwam bovendien nog niet eerder voor in de database van het kunsthuis, wat erop wijst dat het publiek ook vernieuwt. Ook het aantal buitenlandse bezoekers nam toe.

“Het publiek blijft honger hebben naar onze hoogstaande en kwaliteitsvolle opera- en balletproducties”, concludeert algemeen directeur Lena De Meerleer. “Het trouwe publiek blijft komen, terwijl het nieuwe publiek trouwer wordt. Met de fusie van ballet en opera hebben we nochtans turbulente jaren achter de rug.”

De Meerleer ziet dan ook weinig redenen om grote veranderingen aan te brengen aan de top van Opera Ballet Vlaanderen. Artistiek directeur van Ballet Vlaanderen Sidi Larbi Cherkaoui is sowieso nog maar sinds vorig jaar aan de slag en zijn collega bij Opera Vlaanderen, Aviel Cahn, blijft eveneens nog jaren op post. “We hebben nu een sterke tandem die de artistieke synergie tussen beide huizen zal uitdiepen”, stelt De Meerleer.

Chef-dirigent van Opera Vlaanderen Dmitri Jurowski houdt er wel mee op na dit seizoen, al blijft hij nog gastdirigent. Een opvolger komt er voorlopig niet, omdat het kunsthuis “een grotere artistieke diversiteit” wil realiseren.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners