© wha

© WAS

Peiling: Bart De Wever houdt stand in Antwerpen, Groen wint fors

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) scoort nog steeds bij de Antwerpenaar. Uit een peiling van de VRT en Het Laatste Nieuws blijkt dat zijn partij in de Scheldestad ver boven de rest blijft uitsteken. De coalitie met CD&V en N-VA verliest wel nipt de meerderheid. Op de linkerzijde wordt Groen een stevige concurrent voor sp.a, die de klap van 2012 nog niet te boven komt.

gjs, JVA

De peiling kwam er exact drie jaar na de lokale verkiezingen die zorgden voor de grote doorbraak van N-VA in Vlaanderen. De partij scoort in Antwerpen nog altijd ruim 34,4 procent, weliswaar 3 procent minder dan bij de verkiezingen van 2012. In totaal komt de N-VA nog uit op 21 zetels in de gemeenteraad, 2 zetels minders.

Opvallend is wel dat N-VA met de huidige coalitiepartners CD&V en Open Vld net geen meerderheid meer haalt. De christen-democraten stranden op 7,4 procent (van 5 naar 3 zetels) en de liberalen behalen een lichte winst met 7,1 procent (van 2 naar 3 zetels). Een meerderheid van 48,9 procent (27 zetels) is dan net te krap om de stad comfortabel te blijven besturen.

Opmars van Groen

De oppositiekuur doet de socialisten nog geen deugd: de sp.a strandt in de peiling op 19,1 procent of 11 zetels. Opmerkelijk is de opmars van Groen: de partij van Wouter Van Besien verdubbelt zijn stemmenaantal van 8 tot 16 procent en haalt 9 zetels binnen Maar voor een anti-N-VA-coalitie is niet alleen een links blok nodig van sp.a, Groen en PVDA, maar zouden ook CD&V en/of Open Vld van kamp moeten wisselen.

Groen haalt stemmen bij de nog steeds ontgoochelde kiezers van sp.a, maar ook bij underdog PVDA. De communisten zakken van 8 naar 6 procent. Groen lijkt ook te profiteren van het consequente verzet tegen de Oosterweelverbinding en een pleidooi voor de overkapping van de Antwerpse Ring.

“Een superpeiling, die bovendien aantoont dat Groen nog heel wat groeipontentieel heeft in Antwerpen”, reageert Wouter Van Besien op Radio 1. “De stad blijf echter verdeeld, maar wij blijven werken aan een positief alternatief.” Gevraagd naar de mogelijkheid van een kartel met sp.a, blijft Van Besien net als Kathleen Van Brempt, boegbeeld van de socialisten in Antwerpen, op de vlakte. “De vraag stelt zich nu niet, we beslissen pas in 2017 hoe we ons aan de kiezer presenteren.”

Meerderheid tevreden

Meer dan de helft (53 procent) van de Antwerpenaren is (zeer) tevreden over het nieuwe beleid en slechts 25 procent (zeer) ontevreden. Maar tegelijk zegt één op de drie inwoners dat hij van de kracht van verandering niets merkt.

Antwerpen blijft dus een verdeelde stad, wat blijkt uit de mening van de Antwerpenaar over bepaalde thema’s. De punten die de voorstanders van het huidige stadsbestuur positief vinden, worden namelijk net negatief bevonden door de tegenstanders: kordaat optreden van politie, uitdelen van GAS-boetes en een vlottere mobiliteit met aandacht voor fietsers. De Antwerpenaar werd ook gepeild naar het grote politieke breekpunt van het moment: de overkapping van de ring. 54 procent van de ondervraagden is voor, 19,1 procent is tegen een overkapping en 26,8 procent heeft geen mening.

Over de burgemeester zelf is 52,5 procent van de Anwerpenaren tevreden, 30,3 procent is ontevreden over hem. De Wever rekent er echter op dat de resultaten van zijn beleid over drie jaar zichtbaarder zullen zijn. De stad zal volgens hem duidelijk schoner, veiliger én groener zijn. “Er komt nog een campagne waarin we onze resultaten zullen voorleggen, ook onze coalitie zal er sterker uitkomen. Ik wil mezelf in 2018 opvolgen”, klinkt het vol vertrouwen. “Het is trouwens normaal dat we licht verliezen na de ongeziene score in 2012, 2 procent is niet veel na drie jaar beleid.”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners