Onder professoren: “Door astronauten krijgen we inzicht in ons brein”

Floris Wuyts met een model van de Sojoez, een ruimteraket. Foto: JHS

Van de negen astronauten die vorige week in de ruimte zweefden, doen er vijf mee aan het onderzoek van professor Floris Wuyts, gewoon hoogleraar medische fysica. Met zijn onderzoek naar het evenwichtsorgaan van astronauten hoopt hij ook gewone patiënten met duizeligheid te kunnen helpen.

Floris Wuyts is net terug uit Moskou, waar hij de Russische kosmonaut Gennady Padalka – pas geland op aarde, en met 879 dagen in de ruimte recordhouder op dat gebied – aan een aantal tests heeft onderworpen. De professor heeft zijn eigen laboratorium in Sterrenstad, het Joeri Gagarin trainingscentrum voor kosmonauten net buiten Moskou. “Als je weet dat ruimtevaartorganisatie ESA daar maar zes projecten ondersteunt, dan ben ik enorm trots dat ons onderzoek daar een van is”, glundert Floris Wuyts.

In het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) zit zijn bescheiden kantoor verstopt in een achteraf gelegen gangetje op de vierde verdieping. Op de begane grond bevinden zich de testruimtes van evenwichtslaboratorium AUREA, waarover hij sinds 1994 de leiding heeft en dat onderdeel uitmaakt van de afdeling neus-keel-oorziekten. Daar ontvangt Wuyts samen met NKO-specialisten twee dagen per week patiënten die last hebben van duizeligheid.

Door Maaike Floor