© NOS

© EPA

© AFP

1 / 4

Man die dreigde met bom op Thalys overmeesterd -Thalys neemt maatregelen

De man die zich vrijdagochtend had verschanst op een toilet in de Thalystrein in het station Rotterdam Centraal en die dreigde dat hij een bom bij zich had, is overmeesterd door de politie. Het Nederlandse treinverkeer en het verkeer van de Thalystreinen naar Parijs is nog steeds grondig verstoord.

skn/mige

Het station en de Thalys werden vrijdagochtend ontruimd nadat een man op het laatste moment aan boord van de Thalys was gesprongen, zich vervolgens opsloot in het toilet van de Thalys en volgens ooggetuigen riep dat hij een bom bij zich had. Met de verijdelde aanslag in de Thalys ter hoogte van het Franse Arras van vorige maand nog vers in het achterhoofd, werden alle passagiers onmiddellijk van boord gehaald.

Er kwamen twee zwaar bewapende arrestatieteams en een antiterreureenheid ter plaatse. Onderhandelingen met de verdachte man op het toilet mislukten. Daarna werd er een explosievenhond bijgehaald. Een team van acht mensen drong samen met de hond de trein binnen. Enkele minuten later kwamen de agenten buiten met de verdachte. Ze hebben hem tegen de trein gezet, in de boeien geslagen en vervolgens werd hij weer de trein ingesleurd. Het gaat om een in het zwart geklede jongeman met een Noord-Afrikaans uiterlijk. De man droeg geen wapens op zijn lichaam, zegt de politie Rotterdam.

Agent lichtgewond

De verdachte verzette zich niet bij zijn arrestatie. Het is niet duidelijk wat zijn motieven zijn en of hij effectief explosieven bij zich had. Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) kamt momenteel de trein uit. De rugzak van de verdachte is op de trein teruggevonden en wordt momenteel onderzocht door het EOD. Uit voorzorg blijft daarom een groot deel van Rotterdam Centraal gesloten.

De verdachte werd onder een wit deken op een brancard afgevoerd. Volgens de politie was de man ‘slapjes’. Hij is naar het ziekenhuis overgebracht omdat hij hyperventileerde.

Tijdens de arrestatie van de man is een agent lichtgewond geraakt. Hij werd gebeten door de politiehond die bij de arrestatie aanwezig was.

De Thalys stond sinds zeven uur vrijdagochtend stil op perron 3 in Rotterdam Centraal. Thalys meldt op Twitter dat alle reizigers die vandaag met de Thalys reizen hun reis zonder extra kosten kunnen verplaatsen of annuleren.

Maatregelen

Na de verijdelde aanslag op een Thalys-trein van vrijdag 21 augustus heeft het bedrijf Thalys besloten een aantal maatregelen te nemen om beter op dergelijke situaties te reageren. Zo komen er bijkomende opleidingen voor het personeel, zowel treinbestuurders als -begeleiders, worden er omleidings- en evacuatiescenario's uitgewerkt en wordt de communicatie tussen boordpersoneel en treinbegeleider in crisissituaties verbeterd. Eén en ander blijkt uit een rapport dat Thalys vrijdag heeft bekendgemaakt.

Volgens Thalys beschrijft het rapport de feiten op objectieve en transparante wijze maar kan het op geen enkele manier de drama's en emoties weergeven die de reizigers en het personeel die dag op de trein beleefden. Het rapport zou ook aantonen dat in extreme omstandigheden de juiste beslissingen werden genomen, met respect voor de procedures maar ook dankzij bepaalde initiatieven. "Dit rapport wijst ons ook op wat we beter kunnen doen", klinkt het. "De geplande maatregelen laten ons toe de waakzaamheid en reactiesnelheid te verhogen en anderzijds helpt het ons ook in te schatten welke handelingen geschikt zijn in dit soort uitzonderlijke omstandigheden." Zo heeft Thalys beslist het personeel op te leiden om abnormale gedragingen te detecteren en een eventuele uitbraak van paniek te beheersen. Ook wordt de treinbestuurdersopleiding uitgebreid met omleidingsroutes op klassieke trajecten. Het bedrijf gaat ook noodnummers aanbrengen in de treinstellen, omleidings- en evacuatiescenario's opstellen, de communicatieystemen tussen boordpersoneel en treinbegeleider in crisissituaties verbeteren en het niet-rijdend personeel opleiden om klanten bij te staan in crisissituaties. "Onze Thalys-medewerkers hebben echter een beperkte rol, zij zijn niet opgeleid of uitgerust om politiehandelingen uit te voeren", aldus nog het bedrijf, dat ook zijn solidariteit betuigt aan iedereen die op die dag op de trein was en nogmaals de redders bedankt.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Nu in het nieuws