© BELGA

Vicepremier Peeters ziet probleem rond Japan-missie niet

Vanuit de Vlaamse regering had viceminister-president Liesbeth Homans (N-VA) woensdag forse kritiek geuit op de federale regering. Die zou met de economische missie naar Japan de bevoegdheden van de gewesten niet gerespecteerd hebben. ‘Ik zie niet in waar er zich een probleem stelt’, reageerde vicepremier Kris Peeters (CD&V) donderdag.

Bij monde van minister Homans haalde Vlaams minister-president Geert Bourgeois woensdag stevig uit naar zijn federale collega’s. Met hun reis naar Japan hadden premier Michel en vicepremier Peeters zich immers op het exclusieve domein van de gewesten begeven, luidde het. Bovendien laakte Homans dat Vlaanderen niet betrokken is geweest bij de missie - niet bij de voorbereidingen en ook niet bij de vergaderingen ter plaatse.

Premier Charles Michel noemde de Vlaamse uithaal woensdag al ‘compleet van de pot gerukt’. Vicepremier Peeters hield de forse quotes donderdag liever op zak. ‘Het belangrijkste is de investering van 350 miljoen euro die Nippon Shokubai heeft aangekondigd in Zwijndrecht’, aldus Peeters, die het Vlaamse agentschap Flanders Investment and Trade (FIT) feliciteerde met het vele werk dat het heeft verricht.

Peeters wees erop dat hij naast Nippon Shokubai ook andere bedrijven heeft gezien. Daarbij kwamen onder andere de loonkosten aan bod. Peeters herinnerde eraan dat die nog steeds federale materie zijn. Voorts meent hij dat de regio’s een belangrijke rol kunnen spelen rond het binnenhalen van investeringen in België en Vlaanderen en dat het federale niveau die ambitie kan verstevigen en ondersteunen.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Nu in het nieuws