© ap

Vaticaan erkent Palestina als staat

Het Vaticaan heeft woensdag bekendgemaakt dat het reeds vijftien jaar durende onderhandelingen met Palestijnse ambtenaren heeft afgerond rondom een bilateraal verdrag waarin de Heilige Stoel Palestina als staat erkent. De tekst dient enkel nog ondertekend, deelde het Vaticaan mee.

In het document, dat de status en de activiteiten van de katholieke kerk in Palestina regelt, is uitdrukkelijk sprake van 'de staat Palestina'.

Officieus spreekt het Vaticaan al langer van een onafhankelijke Plaestijnse staat. Het Vaticaan begroette in 2012 ook al de beslissing van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties om de Palestijnse Staat te erkennen en tijdens zijn bezoek aan het Heilige Land vorig jaar refereerde paus Franciscus naar de 'staat Palestina'. Officieel onderhoudt de Heilige Stoel diplomatieke betrekkingen met de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO.

De Palestijnse president Mahmoed Abbas zal de Argentijnse kerkleider zaterdag in Rome ontmoeten. Mogelijk vindt dan ook de ondertekening van het akkoord plaats, zegt het gespecialiseerde agentschap I.Media.

Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde 'onthutst'. De beslissing van het Vaticaan om het akkoord te ondertekenen, zal er niet toe bijdragen de Palestijnen naar de onderhandelingstafel terug te brengen. Tot nu hebben zowat 135 landen Palestina als een soevereine staat erkend.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws