© BELGA

‘Er is nog niets veranderd in het bisdom van Brugge’

Vijf jaar na het ontslag van bisschop Vangheluwe is er weinig veranderd aan de houding van het bisdom ten opzichte van seksueel misbruik. Dat schrijft een jonge priester in een brief die De Morgen kon inkijken.

nadb

De brief kwam vorige maand bij de bisschop van Brugge Jozef De Kesel, de vicarissen en andere medewerkers van het bisdom terecht. De priester klaagt er de houding van de kerk tegenover slachtoffers van seksueel misbruik, het gebrek aan transparantie en de povere medewerking van de kerk aan het gerecht aan.

‘De richtlijnen die de bisschoppenconferentie en hogere oversten zelf hebben uitgeschreven, worden niet gevolgd’, schrijft hij. Hij verwijst daarbij duidelijk naar de zaak van priester Daniël D., die twintig jaar geleden kinderen misbruikt zou hebben op een college in Waregem. Het bisdom wist in 2013 al dat er iets mis was, maar onthief de man pas in januari uit zijn functie.

Grensoverschrijdend gedrag

Nog volgens De Morgen wordt ook een andere zaak volgens verschillende bronnen met de mantel der liefde bedenkt. In 2004 zou professor C.B. aan het grootseminarie van Brugge ontslagen zijn na grensoverschrijdend gedrag bij kandidaat-priesters. De man werd nadien adjunct-vicaris voor de jeugd. Die functie bekleedt hij vandaag nog steeds.

Ook in het najaar van 2014 raakte bekend dat drie West-Vlaamse priesters nog in functie waren, alhoewel het bisdom op de hoogte was van de feiten. Bisschop Jozef De Kesel gaf inschattingsfouten toe, maar zei ook zijn burgerplicht gedaan te hebben.

‘Niets veranderd’

‘Er is niets veranderd in Brugge’, reageert hoogleraar en kerkjurist Kurt Martens in De Morgen. ‘De mensen die het ten tijde van Roger Vangheluwe voor het zeggen hadden, zitten nog steeds in het zadel. En na vijf jaar kun je niet langer beweren dat bisschop De Kesel hier niets kan aan doen. Hij heeft zijn kans gehad en ze niet gegrepen. Het is hallucinant hoe daders van seksueel misbruik nog steeds een hand boven het hoofd wordt gehouden. Hij zou ontslag moeten nemen.’

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws