Mogherini: “Morele plicht van Europa om deze tragedies te vermijden”

Bron © Reuters

Frederica Mogherini. Foto: AFP

De Europese lidstaten moeten het eens worden over de gedeelde verantwoordelijkheid die ze hebben ten opzichte van de bootvluchtelingen, al is er geen makkelijke oplossing voor het probleem. Dat heeft buitenland-vertegenwoordiger Frederica Mogherini gezegd in aanloop naar de meeting met ministers van de lidstaten later vandaag.

Door de tragische scheepsramp van zaterdag staat het het probleem van de bootvluchtelingen hoog op de agenda van de ministers van Buitenlandse Zaken, die vandaag bijeenkomen in Luxemburg. Mogherini, zelf Italiaanse, is van mening dat ook de noordelijke Europese lidstaten mee de lasten moeten dragen van de reddingsoperaties die opgezet worden voor asielzoekers uit Noord-Afrika.

“Het is onze morele plicht om de verantwoordelijkheid die we hebben als Europeanen te delen, en te vermijden dat deze tragedies blijven plaatsvinden’, vertelde Mogherini bij haar aankomst. ‘We moeten een gezamenlijk standpunt bereiken over de Europese verantwoordelijkheid, wetende dat er geen makkelijke of magische oplossing is.”

Door