© Patrick Hattori

“Imam houdt preek ook in het Nederlands”

Het bestuur van moskee Al Buraq in Mechelen is gevoelig verjongd. De leden willen zich nadrukkelijker engageren in de stad. En met Khalid Ouchan (26) is er sinds een tijdje een nieuwe imam. “Hij houdt zijn preek ook in het Nederlands, een bewuste keuze”, zegt woordvoerder Jamel Ibrahimi.

Na interne spanningen is de samenstelling van het bestuur van Al Buraq gewijzigd. Met Mohamed El Attabi als nieuwe voorzitter, en Ibrahim Belhadj als secretaris. De moskee in de Generaal De Ceuninckstraat wil een open huis zijn, waar iedereen welkom is. Ook niet-moslims.

“Wij willen nauwer samenwerken met andere verenigingen. Met gelovigen, of met ongelovigen. Zoals ze het maar goed voorhebben met de samenleving, in het belang van de vrede”, vertelt Belhadj (26). Een gesprek met Paul Van Bets, een vertegenwoordiger van de Mechelse Kerk is er reeds geweest. “Wij bouwen bruggen”, klinkt het.

"Islam juist kaderen"

Tijdens het belangrijke vrijdaggebed houdt de Nederlandstalige imam na zijn preek in het Arabisch er ook eentje in het Nederlands. “Wij hebben liever dat jongeren naar hier komen. Zodat ze de islam juist kunnen kaderen. Op het internet en op sociale media is veel informatie te vinden, maar niet altijd in de juiste context. Die geven wij hier wel mee”, legt Belhadj uit.

Lees het hele verhaal vrijdag in Gazet van Antwerpen - editie Mechelen

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd