© Dirk Kerstens

© Dirk kerstens

Vlaamse Opera erkend als beschermd monument

De Vlaamse Opera wordt beschermd als onroerend erfgoed. Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois beslist. Bourgeois, tevens bevoegd voor onroerend erfgoed, zette daarvoor de procedure in gang.

In eerste instantie gaat het om een voorlopige bescherming van negen maanden, terwijl er een openbaar onderzoek loopt. Daarna volgt de definitieve bescherming.

wd

Tesamen met het operagebouw tussen de Frankrijklei en de Van Ertbornstraat kreeg ook de herenwoning Dhanis een voorlopige bescherming. Dit imposante herenhuis uit 1870 op de hoek van Frankrijklei en Maria-Henriettalei is ook bekend als Hotel de Caters.

De twee gebouwen liggen niet toevallig op de Leien. De vorige Vlaamse regering besliste om de Antwerpse binnenstad opnieuw te inventariseren met het oog op het beschermen van waardevolle historische gebouwen. Ook het zogenaamde Hotel Neefs op de Frankrijklei en de Nationale Bank werden toen geselecteerd en zijn ondertussen volledig beschermd.

De Vlaamse Opera had tot nu toe het statuut ‘bewaard’ op de lijst van Onroerend Erfgoed. De upgrading naar beschermd monument heeft het gebouw te danken aan zijn historische, culturele, artistieke en architecturale waarde, aldus Geert Bourgeois.

Lees vrijdag meer in Gazet van Antwerpen - editie Stad

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners