© Belga

Zaak van ‘burgerinfiltrant’ die misdrijven pleegde voor politie pas in 2016 gepleit

De zaak van de man die als burgerinfiltrant misdrijven zou gepleegd hebben in opdracht van de politie en 500.000 euro schadevergoeding eist van de Belgische Staat, wordt pas in 2016 gepleit. Dat heeft de burgerlijke rechtbank in Dendermonde vrijdagmorgen beslist.

Het gaat om John Vanlandschoote, die momenteel een celstraf uitzit voor fraude. De man was naar eigen zeggen als ‘undercover/infiltrant/burger’ onder meer verantwoordelijk voor het oprollen in 2007 van een Antwerpse bende die 700 miljoen euro zou verdiend hebben met drugshandel. Hij zou gerekruteerd zijn als geregistreerde informant door de federale politie maar stelt dat hij daarna ongeregistreerd als burgerinfiltrant voor het gerecht werkte, een opsporingstechniek die in ons land verboden is.

Niet ingevulde beloftes

Volgens Anthony Mallego en Frank Scheerlinck, de advocaten van Vanlandschoote, is misbruik gemaakt van de positie van hun cliënt als infiltrant. Vanlandschoote zegt dat hij beloftes kreeg dat hij niet zou vervolgd worden voor misdrijven die hij in opdracht pleegde, maar dat het gerecht zich niet aan de afspraken hield. De zaak werd vrijdag ingeleid voor de burgerlijke rechtbank in Dendermonde. De vroegste datum waarop de zaak kan behandeld worden is 15 januari 2016, zo maakte de rechtbankvoorzitter bekend.

Vanlandschoote hoopte op een vroegere datum zodat de zaak een invloed kan hebben op zijn verschijning voor de strafuitvoeringsrechtbank, die moet beslissen over een eventuele vervroegde vrijlating. “Mijn cliënt moet nog enkele jaren cel uitzitten en kan ten vroegste volgend jaar voor de strafuitvoeringsrechtbank verschijnen”, zegt advocaat Anthony Mallego. “We vragen erkenning van onze cliënt als burgerinfiltrant. Het arrest van het Antwerpse hof van beroep (in de zaak van de Boersma-bende die zich inliet met onder meer frauduleuze oliehandel, nvdr.) stelde duidelijk dat er sprake was van politionele provocatie en verklaarde de strafvordering voor onze cliënt onontvankelijk. Er waren twee agenten die toen bereid waren te getuigen dat hij een burgerinfiltrant was, maar nu hebben die hun staart terug ingetrokken.”

Fantast

Vanlandschoote werd wel veroordeeld voor verschillende fiscale misdrijven, zegt Mallego. “Hij erkent dat hij schuldig was in die zaken, maar zijn opdrachtgevers hadden beloftes gedaan dat ze zouden tussenkomen als hij voor hen in andere zaken misdrijven pleegde. Het parket van Antwerpen doet hem nog altijd af als een fantast, maar door hem werden grote bendes opgerold. Mijn cliënt voelt zich nu in levensgevaar, omdat hij zijn cover heeft moeten blootstellen.”

Aangeboden door onze partners

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Antwerpen in als startgemeente.

Nu in het nieuws