© BELGA

55 sociale huurders in gebreke omdat ze geen Nederlands volgden

Sinds 2011 heeft de Afdeling Toezicht 55 huurders van een sociale woning in gebreke gesteld omdat niet voldeden aan de verplichting om een cursus Nederlands Tweede Taal te volgen. De grote meerderheid stelde zich evenwel tijdig in regel. Tot dusver werden slechts 5 administratieve boetes opgelegd. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister Liesbeth Homans op een schriftelijke vraag van Marc Henderickx (N-VA).

(kld)

Kandidaat-sociale huurders met onvoldoende kennis van het Nederlands moeten tijdens een proefperiode een cursus Nederlands Tweede Taal volgen, wanneer ze de woonst betrekken. Als dit niet gebeurt of de betrokkene is minder dan 80 procent van de lesuren aanwezig dan volgt na afloop van de proefperiode een ingebrekestelling door de Afdeling Toezicht. Dat kan aanleiding geven tot het opleggen van de administratieve boete.

In 2011 werd 1 ingebrekestelling geregistreerd, in 2012 29, in 2013 12 en in 2014 tot dusver 13. In 31 van deze 55 gevallen stelden de betrokken huurders zich tijdig in regel, al gaat het in 7 gevallen om een voorlopige regeling. In 9 andere gevallen is de termijn om zich in regel te stellen nog niet verstreken. 4 huurders verlieten inmiddels de huurwoning. In de andere gevallen loopt de procedure nog.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Nu in het nieuws