© REUTERS

Ministerbijeenkomst in Berlijn moet einde brengen aan Oekraïens conflict

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, hoopt dat er een einde komt aan het geweld in Oekraïne na de bijeenkomst van buitenlandministers die voor zondag in Berlijn gepland is.

Jta

‘Ik heb de ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland, Oekraïne en Frankrijk zondagavond opnieuw in Berlijn uitgenodigd om over uitwegen uit de crisis te overleggen’, zei de SPD-politicus aan de krant Bild am Sonntag.

Regeringswoordvoerder Steffen Seibert had vrijdagavond vanuit Kiev bevestigd dat de Oekraïense minister Pavel Klimkin en zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov zondag in Berlijn bijeenkomen met Laurent Fabius uit Frankrijk en met Steinmeier.

In de strijd met het Oekraïense leger hebben pro-Russische separatisten naar eigen zeggen een bevoorradingslinie tussen de belegerde gebieden Donetsk en Loegansk onder hun controle gebracht. Het doorbreken van de legerblokkade van de stad Loegansk wordt de volgende stap, zei een separatistenwoordvoerder (Andrej Sachartschenko) volgens een bericht van het persbureau Interfax.

Donetsk onder vuur

Bewoners van de stad Donetsk meldden zaterdag felle beschietingen in meerdere wijken. De veiligheidsraad in Kiev deelde mee dat de ‘antiterreuroperatie’ in het oosten van Oekraïne nog een tijdje zou duren. De gebieden die in handen van de opstandelingen zijn, kunnen niet op enkele dagen ingenomen worden.

Donderdagavond meldden Britse journalisten dat Russische pantservoertuigen de grens met Oekraïne overgestoken hadden. Het nieuws werd bevestigd door het regime in Kiev en de secretaris-generaal van de NAVO, Anders Fogh Rasmussen. Volgens Rasmussen bevestigde dit nieuws het feit dat de Russen nog steeds betrokken zijn bij het destabiliseren van het oosten van Oekraïne.

Volgens de Oekraïnse president Petro Porosjenko hebben Oekraïense militairen dat konvooi beschoten. Daarbij zouden meerdere pantservoertuigen vernietigd zijn. Rusland lacht de beschuldigingen, bij monde van de Russische generaal-majoor Igor Konashenkov, weg.

VS: 'Rusland, blijf weg uit Oekraïne'

De Verenigde Staten roepen Rusland op om te stoppen met provoceren en geen troepen of wapens meer te sturen naar Oost-Oekraïne. Journalisten hadden eergisteren een militair konvooi van de Russen de grens over zien rijden. Oekraïne zegt dat ze het konvooi aan flarden hebben geschoten, maar Rusland ontkent dat. Rond de steden Loehansk en Donetsk wordt er intussen zwaar gevochten.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners