V.l.n.r:: Liesbeth Homans, Ben Weyts, Geert Bourgeois van N-VA met Kris Peeters, Wouter Beke en Hilde Crevits van CD&V.

V.l.n.r:: Liesbeth Homans, Ben Weyts, Geert Bourgeois van N-VA met Kris Peeters, Wouter Beke en Hilde Crevits van CD&V. © Photo News

Sprake van 'versnelling' in Vlaamse regeringsvorming

De onderhandelingen voor de vorming van een nieuwe Vlaamse regering gaan “gestaag” verder. Dat hebben delegatieleiders Geert Bourgeois (N-VA) en Kris Peeters (CD&V) woensdag gezegd voor aanvang van een nieuwe vergadering tussen de toponderhandelaars van beide partijen op het kabinet van Vlaams minister Joke Schauvliege. Op een timing voor een akkoord wil geen van beide delegaties zich vastpinnen. 'Maar het aantal knelpunten is verminderd', aldus Peeters.

Jta

De centrale werkgroep met de hoofdonderhandelaars van N-VA en CD&V zit sinds 15 uur opnieuw samen om te onderhandelen over een nieuw Vlaams regeerakkoord. Over waar de resterende knelpunten liggen en wanneer er zou kunnen geland worden, houden de onderhandelaars de lippen op mekaar.

'De gesprekken gaan gestaag vooruit', zeiden delegatieleiders Bourgeois en Peeters in koor, alsof ze die quote vooraf hadden afgesproken. 'Als je tot een akkoord wil komen is het niet wijs om over de inhoud van de onderhandelingen of de timing verklaringen af te leggen in de pers', aldus Bourgeois.

'Deadlines opleggen is inderdaad niet verstandig', vulde Peeters aan. De CD&V-kopman zegt wel dat er sprake is van een 'versnelling'. Maar die versnelling zou volgens hem niets te maken hebben met de tussenkomst van partijvoorzitters Bart De Wever (N-VA) en Wouter Beke (CD&V). “We hebben inderdaad versneld, maar in de zin dat we hard hebben doorgewerkt, niet door de aanwezigheid van de partijvoorzitters zoals sommigen schrijven”, aldus Peeters.

Eerder op de dag zei een onderhandelaar aan Belga: 'We werken zeer constructief verder. Er liggen nog een aantal knopen op tafel, maar die zijn niet onoverkomelijk.' Diezelfde onderhandelaar pleitte er ook voor om over bepaalde dossiers, denk bijvoorbeeld aan de kinderbijslag of de woonbonus, meteen 'duidelijke afspraken' te maken. Dat is beter dan een regeerakkoord af te leveren dat aanleiding geeft tot “vaagheid en discussies”.

Vlaamse formatie gaat 'gestaag verder'

De onderhandelaars van een nieuwe Vlaamse regering hullen zich in stilzwijgen, nu ze in de laatste rechte lijn zitten richting een akkoord. Ze werken nu een aantal moeilijke besparingen in detail uit. Of er eind deze week over alles een akkoord is, wil niemand zeggen. 'Gestaag werken' is duidelijk de goed afgesproken boodschap.

Van zodra er een akkoord is, zullen de Vlaamse parlementsleden de nieuwe Vlaamse regering moeten stemmen. Maar wie ondertussen op reis is vertrokken, hoeft zich geen zorgen te maken. Het Vlaams parlement zorgt voor een gratis vlucht terug.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Nu in het nieuws