Breendonk Vertelt: van kermisbokser tot kampbeul

Foto: Joris Herregods

Puurs - De vzw Vrienden van Fort Breendonk nodigt op zaterdag 22 april het publiek uit voor een bijzonder evenement. 'Breendonk vertelt' combineert een avondbezoek aan het fort met een reeks monologen op basis van getuigenissen van oud-gevangenen en beulen van het voormalige nazikamp.

Auteur van de monologen is de Kalfortse Bieke Schutijser. Bieke Schutijser, in het dagelijkse leven politieagente in de Politiezone Rupel, toont al heel haar leven interesse voor Wereldoorlog II en dan in het bijzonder voor de impact op onze regio. In november vorig jaar rondde ze haar gidsencurcus af en sindsdien is ook gids in het Fort van Breendonk. Dat zette haar, samen met de vzw Vrienden van Fort Breendonk, aan het denken. "De geschiedenis van het Fort, de data, de cijfers: die zijn allemaal nagenoeg bekend of terug te vinden in naslagwerken en op internet. Tijdens mijn rondleidingen merkte ik dat bezoekers jong en oud vooral aangegrepen zijn door de menselijke verhalen. Het zijn die verhalen die we hebben gebundeld tot elf monoloogjes en die worden zaterdag tijdens Breendonk Vertelt allemaal een voor een verteld of voorgelezen door de vrijwilligers van het Fort.

"Het is onze manier om het Fort toch op een moderne, toegankelijke wijze terug in herinnering en onder de aandacht te brengen want dat moet zeker constant gebeuren. Door de verhalen op deze manier te brengen, ontdaan van alle theatrale franjes en in de juiste omgeving, brengen we de ziel van het Fort weer tot leven."

Schutijser ging aan de slag met getuigenissen van overlevenden, politiek gevangenen maar ook de beulen zelf. Soms voegde ze getuigenissen samen. "Een historicus heeft alle teksten grondig nagekeken zodat ze geschiedkundig correct zijn. Zo heb ik  verhalen en getuigenissen gebruikt van de Antwerpse politieman Fernand Wyss die ook kermisbokser was, maar in het Fort beul werd en zelfs andere politieagenten die hij goed kende, gemarteld heeft. Hij groeide er als SS-er door zijn wreedheid in brute mishandelingen echt uit tot de schrik van de gevangenen. Samen met de sluiswachter Richard De Bodt speelde hij dodelijke kat-en muisspelletjes met hoofdzakelijk joodse gevangenen."

Breendonk vertelt vindt plaats tussen 18u en 21u. Om het kwartier mag er een groep van tien toeschouwers vertrekken. Vermits het een nocturne is en het Fort in combinatie met de aangrijpende getuigenissen best impressionant kan zijn, is het niet geschikt voor kinderen. http://www.vriendenfortbreendonk.be

 

Door Patrick Poppe