Lierse ziekenhuisdienst zet kwaad bloed bij zelfstandige vroedvrouwen

Foto: DiVo

Putte / Lier - De dienst Womama, waarmee het Heilig Hartziekenhuis in Lier sinds kort patiënten de kans biedt om na de bevalling een vroedvrouw aan huis te laten komen, heeft kwaad bloed gezet bij zelfstandige vroedvrouwen in de regio. “Dit is oneerlijke concurrentie”, vinden ze bij groepspraktijk Bij de Vroedvrouw in Beerzel (Putte).

Het verkorten van de ligduur na de bevalling is een van de thema’s uit de hervorming van de ziekenhuisfinanciering van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). “Wat we als ziekenhuis nu opgestart hebben, is eigenlijk de opvulling van een hiaat dat ontstaan was door wat ons werd opgelegd door de overheid”, zegt Barbara Kempeneers, woordvoerster van het Lierse Heilig Hartziekenhuis. “We kunnen alleen maar concluderen dat hier een grote behoefte aan was. Onze dienst Womama is in korte tijd al druk bevraagd.”

Een aantal zelfstandige vroedvrouwen in de regio ziet dat anders. “Het is niet zo dat de minister aan de tweedelijnszorg (waartoe ziekenhuizen behoren) vraagt om eerstelijnszorg (waartoe vroedvrouwen behoren) uit te bouwen”,  stelt Natalie Peeters van groepspraktijk Bij de Vroedvrouw. “De minister vraagt anderzijds wel dat de eerste lijn zich voort organiseert, zodat ze klaar zijn om mensen op te vangen die het ziekenhuis vroeger verlaten.”

Daarnaast voelen Peeters en haar collega’s zich ook voor een voldongen feit gesteld. Volgens hen zijn er door het ziekenhuis onvoldoende inspanningen geleverd om na te gaan in welke mate de eerste lijn in de regio zich al georganiseerd had.  De woordvoerder van het ziekenhuis zegt dan weer dat alle partijen, onder wie huisartsen, maar zeker ook vroedvrouwen, ingelicht werden nog voor de opstart van de dienst. 

Lees het hele verhaal vrijdag in Gazet van Antwerpen

Door Kristof Van Rompaey