© Kevin Verboven

© Kevin Verboven

© Kevin Verboven

© Kevin Verboven

© Kevin Verboven

© Kevin Verboven

© Kevin Verboven

© kevin verboven

© kevin verboven

© kevin verboven

© kevin verboven

© kevin verboven

© kevin verboven

© kevin verboven

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

1 / 33

Eerste Dorpsdag in Pulle groot succes ondanks kil weer

De organisatoren van 'Pulle, dorp vol plezier' hadden het voorspeld: zelfs als de temperatuurdaling er kwam, zou er zaterdag tijdens de eerste Dorpsdag genoeg verwarmends te beleven vallen. En ze hielden woord. Ondanks de kille wind, kwam er veel volk van de positieve sfeer genieten.

Kristin Matthyssen

De verschillende optredens vielen in de smaak en in kraampjes zorgden verenigingen voor activiteiten. Zo mocht je in de tent van de KVLV gratis sieraden en hebbedingen uitkiezen en animeerden scoutsleiders met een reuzenmikado de kinderen. Er waren springkastelen voor de kinderen en ook de volwassenen konden springen toen de Zumba begon.

De tentoonstelling met oude foto's die vooral uit de archieven van het verenigingsleven kwamen, brachten veel herinneringen naar boven. De stoelen waren aan de kant geschoven in de parochiekerk, die met groene sfeerverlichting een uitstekende tentoonstellingsruimte bleek en voor een beetje warmte zorgde als de schrale wind buiten te koud werd.

Uit de privé-verzameling van wijlen Jos Van de Vel waren veel interessante artefacten gekomen, zoals het honderd jaar oude kasboek van de Boerengilde, een verslag van de vergadering van de Boerengilde uit 1941, een boek met de in- en uitgaven van de Oudstrijdersbond en het verslag van de stichtingsvergadering van FC Pulle van 23 maart 1949. Van de Vel was naast voorzitter van de voetbal ook nog voorzitter van het feestcomité.

De inwoners konden de fototentoonstelling sterk waarderen. "Ik woon al veertig jaar in Pulle", vertelt Jean-Pierre Van Hecke (63). "Ik ben afkomstig van Antwerpen maar verhuisde naar hier na mijn huwelijk. Het is pas als je al die oude foto's ziet, dat je beseft hoe hard anders veranderd is. Vijf jaar geleden stapte ik zelf nog mee in de processie, intussen is die ook al verdwenen. Binnen enkele maanden is er geen parochiepriester meer. Met al die oude foto's kan ik me beter een voorstelling maken van hoe Pulle er vroeger uitzag. Ik ben zelf actief bij Ziekenzorg, Okra en de seniorenraad."

Giovanni Cornelis ging heel veel oude foto's inscannen bij verenigingen en hij kon ook putten uit zijn eigen rijk archief met Pulse foto's en postkaarten, dat hij al twintig jaar aan het uitbouwen is. "Ik zit zelf niet mee in 'Pulle, dorp vol plezier', maar ik heb deze Dorpsdag wel mee ondersteund. Het is positief want het brengt de mensen nog eens samen.' Giovanni, die al van kindsbeen bezig is met de geschiedenis van Pulle, groef ooit een Merovingische woning boven en ook nog een Romeinse, allemaal in de buurt van de Keulsebaan, waar nu de weekendzone ligt. "Pulle heeft altijd hard geleefd, bewijzen deze foto's."

Benoit Duvivier verhuisde 7 jaar geleden via zijn Pulse echtgenote naar Pulle. "Ik ben zelf afkomstig uit Keerbergen, en vond dat een dorp. Tot ik in Pulle kwam wonen. Ik ging hier in het voetbal, en in de kortste keren ga je naar de bakker en beenhouwer en zegt iedereen vriendelijk goeiedag. Ik was hier heel snel ingeburgerd via het voetbal. Pulle is gewoon een soort grote familie."

Jef Bosschaerts woont al lang in Pulle. Zijn voorvaders woonden in de buurt van Eisterlee, het Grobbendonks gehucht dat aansluit op Pulle en Nederviersel langs het kanaal. "Mijn grootvader was pachter bij de baron. Het was interessant om al die oude foto's te bekijken. Eén foto stelde iedereen voor een raadsel, er staat ' Heirjaar' bij en hij is duidelijk tijdens een festiviteit genomen op Krabbels, maar niemand weet wat een heirjaar is. Mogelijk kan iemand toch nog uitsluitsel brengen, want veel mensen zijn benieuwd."

De initiatiefnemers toonden zich na afloop dik tevreden. Even werd gevreesd dat het publiek wat zou wegtrekken tegen het avondeten, maar er kwam nog veel volk speciaal terug voor het optreden van De Schorre XXL.

"We zouden dit initiatief graag volgend jaar hernemen", zegt Joris Geens van Pulle, dorp vol plezier. "Er is nog genoeg materiaal van oude foto's en documenten in archieven beschikbaar om volgend jaar met een heel andere tentoonstelling te komen", reageerde ook een kleinzoon van Jos Van de Vel.

Zondag is het kermis, jaarmarkt en 's avonds een optreden van Crumb in Café De Lelie. Oftewel: Pulle, dorp vol plezier.

Aangeboden door onze partners

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Zandhoven in als startgemeente.

Nu in het nieuws