Vier nieuwe dossiers van seksueel misbruik in de Kerk in Antwerpen

Lieve Pellens van het federaal parket heeft bij de Antwerpse bisschop Johan Bonny over vier priesters en katholieke organisaties informatie opgevraagd. Dat zei de Antwerpse bisschop Johan Bonny maandagavond in de Kamercommissie Seksueel Misbruik.

drombouts

Er zijn dus mogelijk vier nieuwe Antwerpse dossiers over seksueel misbruik van minderjarigen in de Kerk. Hoewel het nieuwe dossiers zijn, gaat het toch om oude zaken. In de helft van de gevallen is de dader al overleden, zo verduidelijkte Bonny achteraf.

Lees ook Bisschop Harpigny wil meldingsplicht voor seksueel misbruik

Bonny is sinds 4 januari 2009 bisschop van Antwerpen. Hij is de Nederlandstalige "bisschop-referent" voor pedofilie in de Kerk. Zo'n bisschop-referent moet in opdracht van de bisschoppenconferentie het dossier over seksueel misbruik in de Kerk opvolgen. Hij is de collega van de Doornikse bisschop Guy Harpigny aan Franstalige kant.

De Antwerpse bisschop zei dat hij bij zijn aantreden een tiental oudere dossiers over pedofilie in de Kerk aantrof in de vertrouwelijke documenten van het bisdom. In deze tien dossiers was het gerecht al op een of andere manier tussenbeide gekomen.

Bonny (foto links) zei dat hij vier van de priesters-daders uit deze dossiers een preventieve schorsing heeft opgelegd, hoewel hij geen nieuwe feiten van misbruik van minderjarigen door deze priesters kent. "Ik deed het uit grote voorzichtigheid". Bonny legde ook nog een preventieve schorsing op aan iemand die hij zelf uit het buitenland had teruggeroepen en die vermeld werd in de dossiers van de Commissie Adriaenssens. En dan was er nog een pastoor van wie hij het mandaat heeft beëindigd.

"Van al deze mensen werkt er nog één, maar hij heeft een louter administratieve functie. De anderen hebben een pensioen, worden vergoed door een religieuze orde of door een solidariteitsfonds. Eén zit als gedetineerde in de gevangenis."

Kalmthout

Bonny zei eveneens dat hij het dossier van de pedofiele pastoor van Kalmthout (Bruno Vos, 48) die op 27 april 2009 van het Antwerpse Hof van Beroep negen jaar cel kreeg, heeft opgevraagd bij het Antwerpse parket en heeft doorgestuurd naar Rome, voor een interne kerkelijke sanctie. Bonny noemde de Kalmthoutse pastoor niet bij naam, maar uit de uitleg bleek dat het om dit dossier gaat. Bruno Vos pleegde als pastoor in Beerse, Essen en Nieuwmoer achttien jaar lang zedenfeiten met minderjarigen. Op zijn computer werden duizenden foto's met kinderporno gevonden.

De Antwerpse bisschop vond dat de Belgische bisschoppen alles gedaan hebben om het probleem van het seksueel misbruik van minderjarigen op een ernstige wijze aan te pakken. "Zelf heb ik aan alle slachtoffers van wie ik op een of andere manier wist, voorgesteld om hen persoonlijk te aanhoren. Een afspraak met hen is prioritair in mijn agenda. Ik breng hulde aan hen en ontdekte zelfs slachtoffers van een priester die daarna toch nog zelf priester zijn geworden."

"Het is zeer waardevol wat de Commissie-Adriaenssens heeft teweeggebracht. Ze werkte voor mij als een vertrouwenscentrum, maar nu zijn de dossiers geblokkeerd en daarover is veel ongenoegen."

Fonds

Bonny ging ermee akkoord dat slachtoffers moeten vergoed worden, "maar deskundigen zullen moeten uitzoeken hoe dat precies kan, bv. via een tegensprekelijke arbitrage", zo heette het. "Ik raad momenteel minnelijke schikkingen af, omdat ze nu worden uitgelegd als zwijggeld. In ieder geval is een diocesane priester (een pastoor, zeg maar) financieel onafhankelijk en moet hij de schadevergoeding betalen. Als dat onvoldoende oplevert, dan moeten we zien of we als bisdom moeten bijspringen. Een solidariteitsfonds voor dit soort zaken zou geen slecht idee zijn, maar de eerste verantwoordelijkheid ligt bij de dader."

Op vragen van parlementsleden zei Bonny dat het biechtgeheim voor hem absoluut is. "Maar we kunnen wel de biechteling stimuleren om aangifte te doen. En we kunnen ook tegen de juiste personen tips laten vallen van het genre "kijk eens in dat huis". Of er een meldingsplicht voor bisschoppen moet komen weet ik niet. Ik ben er niet tegen, maar toch ben ik voorzichtig: er moet iets vertrouwelijks tussen priester en bisschop kunnen blijven, want anders zullen we niets meer vernemen van onze priesters."

JDW

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners