"Stemming BHV is 'smoking gun' voor nieuwe verkiezingen"

"Het is ondenkbaar dat Bart De Wever in een travaillistische regering stapt met de PS. De stemming van de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde wordt het 'smoking gun' voor nieuwe verkiezingen". Dat zei Jean-Marie Dedecker gisteren.

ghouben

Dedecker - "ik heb een kleine partij maar een grote mond" - deed die uitspraak in De Zevende Dag waar alle Vlaamse partijen uitgezonderd Groen! het even hadden over de door het Vlaams Belang gevraagde hoogdringende behandeling van de splitsingsvoorstellen. N-VA steunt die vraag tot hoogdringende behandeling zoals bekend niet, maar als er voor 18 oktober geen doorbraak is, zal de partij "de parlementaire weg" voor dit probleem bewandelen.

Geen enkele Vlaamse partij aan de tafel durfde zeggen dat ze in dat geval zou tegenstemmen. Gezien de patstelling waarin De Wever en Di Rupo zich bevinden, mag de uitspraak van Dedecker een hoge voorspellende waarde worden toegedicht.

"Bart, Vlaanderen is niet jouw werk"

Dat blijkt ook uit uitlatingen van de PS-voorzitter op Franstalige zenders. Naast de al aangehaalde boodschappen dat hij "het beu is" en dat België zal bestaan uit Wallonië en Brussel zei Di Rupo ondermeer: "Bart, Vlaanderen is niet jouw werk. Als Vlaanderen nu is wat het is dan is dat het resultaat van het werk van Walen, Brusselaars en Vlamingen..."

Di Rupo hamerde op de noodzaak om tot een stabiliserende oplossing voor de politieke impasse te komen, "maar niet onder druk van dreigingen in oukazes". Waarbij hij het uiteraard niet had over zijn eigen oukaze dat de N-VA de liberalen niet mag betrekken in zijn zoektocht naar een oplossing.

Lees ook: PS is trucjes Bart De Wever beu Lees ook: PS is trucjes Bart De Wever beu

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners