Europa en IMF draaien Hongarije duimschroeven aan

De Hongaarse munt, de forint, heeft maandagvoormiddag ongeveer 3 procent van zijn waarde verloren. Bij de opening van de markten moest voor 1 euro 289,2 forint betaald worden. Vrijdag was dat nog 282,1 forint voor 1 euro.

ghouben

De Hongaarse munt staat onder druk omdat de Europese Unie en het IMF de gesprekken met Hongarije over een financieringsprogramma zaterdag hebben opgeschort.

De EU en het IMF willen dat Hongarije meer inspanningen doet om zijn overheidstekort terug te dringen.

De afgelopen drie maanden had de Hongaarse forint al 6,5 procent van zijn waarde ten opzichte van de euro verloren. De rente op driejarige Hongaarse overheidsobligaties is in die periode met 1,5 procentpunt gestegen tot 6,93 procent.

Door de opschorting van de gesprekken heeft Hongarije vanaf oktober dit jaar geen toegang meer tot de budgetten die dienen als vangnet voor het geval Hongarije zijn schuld niet gefinancierd krijgt via de kapitaalmarkt. Het land heeft een overheidsschuld van 80 procent van het nationale inkomen, maar heeft dat vangnet nodig om het vertrouwen te behouden van de financiële wereld en om tegen een relatief normale rentevoet te kunnen ontlenen.

De EU en het IMF willen vooral dat Hongarije de verlieslatende overheidsbedrijven saneert.

Het vertrouwen van de financiële wereld in de onlangs aangetreden regering onder leiding van premier Viktor Orban (foto) is klein. Orban won namelijk de verkiezingen op basis van beloften om de bezuinigingswoede van de vorige regering af te zwakken.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws