Bekende Antwerpenaars in de bres voor werknemers Opel

Eenentwintig Bekende Antwerpenaars starten het initiatief De Zomer van Opel. Met allerlei acties willen ze verhinderen dat de fabriek nog voor komende zomer sluit, zoals Opel-topman Nick Reilly dat wil.

Jrosquin

Het initiatief is een idee van Erik De Bruyn, het boegbeeld van SP.a Rood. “Zaterdag zijn we voor de eerste keer samengekomen”, zegt hij.

“We willen tonen dat de hele Antwerpse gemeenschap achter Opel Belgium staat. Daarvoor gaan we allerlei grote en kleine solidariteitsacties opzetten. Zo komt er een raamaffiche, een instrument dat ook met veel succes door de vzw Ademloos is gebruikt."

"En vanaf nu organiseren we elke zaterdag vanaf 14.30u een shuttledienst voor mensen die een bezoek willen brengen aan het stakingspiket. De voertuigen vertrekken aan de chalet in de Leo Baekelandtstraat 10, bij de grens van Antwerpen en Ekeren. De lokale sp.a-afdeling van Ivonne Julliams stelt haar lokaal ter beschikking.”

Capitalism

Maar er worden ook grotere acties gepland. “We hopen tot een akkoord te komen met Kinepolis over een benefietvertoning van Capitalism: A love story, de nieuwe film van Michael Moore. Zo’n actie willen we eveneens opzettten met Utopolis in Turnhout, want ook veel werknemers van de toeleveranciers van Opel in de Kempen worden getroffen. En als het even kan, proberen we Michael Moore zelf naar Vlaanderen te halen.”

Erik De Bruyn kaartte zijn plan eerst aan bij de Antwerpse afdeling van de sp.a. “Maar ik kreeg geen antwoord”, zegt hij, “en dus doe ik het op deze manier. Eigenlijk is een initiatief over alle partijen heen ook veel sterker. Alle democratische partijen en organisaties zijn welkom om zich bij ons aan te sluiten. We gaan ook aan schepen Philip Heylen vragen of we de culturele infrastructuur van de stad mogen gebruiken.”

Lex Moolenaar

www.zomervanopel.be 0475.65.40.73

Foto: De sp.a’ers Erik De Bruyn en Frank Hosteaux (vooraan, derde en vierde van links) verzamelen medestanders voor Opel.

> Jan Buelens (prof UA)

> Stijn Coninx (regisseur)

> Bob Cools (ex-burgemeester)

> Erik De Bruyn (sp.a)

> Gerd De Ley (auteur)

> Ruud De Ridder en Nicole Laurent (theaterduo)

> Frank Hosteaux (sp.a)

> Patrick Humblet (UGent)

> Jan Lampo (auteur)

> Livien Pelgrims (muzikant)

> Freya Piryns (Groen!)

> J.P. Rodriguez (ex-Bekaert)

> Tanja Smit (sp.a)

> Wouter Van Damme (PVDA)

> Paul V.d. Putte (ex-Sabena)

> Joris Van Gorp (PVDA)

> David V. Reybroeck (auteur)

> Gerrie Van Rompaey (scenariste)

> Herman Wolf (auteur)

> Nigel Williams (comedian)

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Antwerpen in als startgemeente.

Nu in het nieuws