De Bruyn en Luyckx doen het goed, Verstrepen en PVDA+ ontgoochelen

De grote trends van de verkiezingen zijn genoegzaam bekend: CD&V en N-VA triomferen, Vlaams Belang, Open Vld en sp.a treuren. Bij de verkiezingen zijn er naast de grote verhalen ook kleinere vragen die voor de betrokkenen minstens even belangrijk zijn.

jrosquin

Lees hier het antwoord op 10 hamvragen die voor 7 juni in Antwerpen stad en de rand werden gesteld.

Reacties van de betrokken kon u lezen in de maandagkrant.

1. Gaat Ann Vylders als Antwerpse naar het Vlaams parlement voor CD&V?

Ann Vylders was de kandidaat van de stad Antwerpen voor CD&V. Zij stond op de zevende plaats. Haar 5.908 voorkeurstemmen zijn niet voldoende om verkozen te geraken voor het Vlaams Parlement. Vylders wordt beschouwd als een opkomende politieke ster bij de christen- democraten.

2. Hoe doet Patrick Janssens het voor sp.a? En hoe doet Erik De Bruyn van sp.a-Rood het?

Erik De Bruyn (sp.a-Rood) heeft 8.355 voorkeurstemmen tegenover 30.963 voor Patrick Janssens.De Bruyn scoort daarmee beter dan Monica De Coninck of Robert Voorhamme. Voor een kandidaat die slechts de elfde plaats toegewezen kreeg en niet opgenomen werd in de campagne van ’t stad een onverwacht goed resultaat.

3. Hoe scoort Kris Luyckx, het gedoodverfde nieuwe boegbeeld van Open Vld?

Advocaat en coming man Kris Luyckx haalt vanop zijn vijfde plaats op de lijst 7.206 voorkeurstemmen in de kieskring Antwerpen. Hij moet bij Open Vld alleen ‘grotere namen’ Dirk Van Mechelen, Dirk Sterckx, Marleen Vanderpoorten, Bart Somers en Annick De Ridder laten voorgaan. Niet onaardig, voor een beginneling.

4. Is Jurgen Verstrepen stemmenkanon voor Lijst Dedecker?

Nee. Lijsttrekker Jurgen Verstrepen kan niet beantwoorden aan de verwachtingen. De partij komt in Antwerpen met 5,14 procent maar net boven de kiesdrempel uit. De partij wachtte lang voor ze haar kopman had gekozen, en scoort daardoor wellicht zwaar onder het Vlaams gemiddelde. Verstrepen haalt 2.788 voorkeurstemmen en is verkozen.

5. Hoe doen andere kandidaten van N-VA het in Antwerpen?

Tot ieders en ook tot eigen verrassing stuurt N-VA Antwerpen niet de verwachte twee of drie, maar ineens zes mensen naar het Vlaams Parlement. Naast Bart De Wever zijn dat Liesbeth Homans (Wilrijk), Marc Hendrickx (Mechelen), Vera Celis (Geel), Sophie De Wit (Aartselaar) en Dessels burgemeester Kris Van Dijck.

6. Kan Fatima Bali haar comeback maken in de politieke arena van Groen!?

Nee. Groen! heeft twee verkozenen in het Vlaams Parlement - en daar is Fatima Bali net niet bij. Dat ondanks haar ruim 7.500 voorkeurstemmen waarmee ze alleen Mieke Vogels moet laten voorgaan. Helaas voor Fatima Bali, behaalde Groen! niet de vooruitgang waarop de partij had gehoopt.

7. Maakt Marie-Rose Morel kans op zitje in het Europees Parlement?

Als lijstduwer en tweede opvolger voor het Europees Parlement, is de kans zo goed als onbestaande dat Marie-Rose Morel één van de twee zetels (VB heeft één zetel verloren) kan invullen. Van tevoren had Marie- Rose Morel laten weten dat ze tijdens het verkiezingsweekend in het ziekenhuis moest blijven, maar ze was zondag toch in Antwerpen.

8. Kan PVDA+ met nieuwe lijsttrekker Peter Mertens de doorbraak forceren?

De marxistische partij PVDA+ wilde in Antwerpen de kiesdrempel halen. Op Vlaams niveau was een verdriedubbeling van de score het doel. Dat lukte niet: de partij verdubbelt haar score in de kieskring Antwerpen, maar een zetel zit er niet in. Met Peter Mertens kreeg de partij in Antwerpen een nieuwe lijsttrekker, maar hij kon geen doorbraak forceren.

9. Hoeveel stemmen haalt ex-flik Tim Tubbax voor Vrijheid?

Tim Tubbax is lijsttrekker van de partij Vrijheid, maar vooral bekend als de agent die zijn conge kreeg vanwege geweldsdelicten in het uitgaansmilieu. Daarnaast is hij kickbokser en ambieerde hij een carriere als acteur. Hij schreef ook het boek Ik flik, bangelijk. Vrijheid wil af van het 'links-rechtsdenken'. Tubbax haalt 752 voorkeurstemmen.

10. Hoe doet SLP het?

Slecht! Ook in Antwerpen komt de partij van Geert Lambert nergens boven de 2% uit. De sociaal-liberalen halen 0,93% in de provincie, goed voor 10.266 stemmen. In het kanton Antwerpen blijven ze op 1,24% steken. Lijsttrekker Inge Hermans haalt 487 voorkeurstemmen. SLP scoort iets beter in stad en rand dan in de rest van de provincie.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws