"Van den Brande wordt geen secretaris-generaal"

De kansen van Luc Van den Brande (CD&V) om secretaris-generaal van de Raad van Europa te worden, zijn geslonken.

pirombouts

De 63-jarige Van den Brande zou niet op de shortlist prijken die de ambassadeurs van de 47 lidstaten hebben opgesteld. De Morgen meent dat het een strijd wordt tussen de Noorse ex-premier Jagland en de Pool Cimoszewicz, oud-minister van Buitenlandse Zaken in zijn land.

Geen zorgen

Van den Brande maakt zich voorlopig geen zorgen. De gewezen minister-president van Vlaanderen denkt niet dat de Europese ministers van Buitenlandse Zaken, die over twee weken beslissen tussen wie het zal gaan, de ambassadeurs blindelings gaan volgen.

"Er tekent zich in het parlement een consensus af om de shortlist van de ambassadeurs in vraag te stellen, want wij vinden dat alle vier de kandidaten ter stemming moeten worden voorgelegd", legt Van den Brande uit.

Sinds april 2001 is Luc Van den Brande één van de zeven Belgische effectieve leden in de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa. In zijn functie stemde hij enkele jaren geleden nog tegen de kandidatuur van Marc Verwilghen (Open Vld), die de functie van commissaris voor de rechten van de mens wou bekleden.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws