Europa geeft minister Keulen ongelijk over burgemeesters

De Raad van Europa geeft Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen ongelijk over de niet-benoeming van de drie burgemeesters uit de Brusselse rand. De Raad heeft echter louter een adviserende functie en kan Keulen dus niet verplichten om de burgemeesters te benoemen.

ssimons

Lees hier: 'Spuwen in de hand die je voedt', het standpunt van redacteur Paul Geudens.

Marino Keulen zei eerder dat hij vond dat de Raad van Europa de discussie over de niet-benoeming van de burgemeesters beter zou uitstellen totdat de Belgische Raad van State zich over de kwestie zou hebben uitgesproken. Keulen vond dat hij tot dat moment zich niet in het debat mocht mengen. Vandaar dat Fons Borginon Keulen verving tijdens de bespreking van de Raad van Europa.

Borginon zei vandaag dat de Raad van Europa met het advies om de burgemeesters te benoemen, de minister zou verplichten om tegen de wet in te handelen. Borginon stak vervolgens nog een pleidooi af waarin hij de Raad van Europa waarschuwde omtrent inmenging in communautaire kwesties, die gevoelig liggen in ons land.

De Raad volgde de redenering van Keulen en Borginon niet en oordeelde dat de burgemeesters benoemd moeten worden. De taalwetgeving in de faciliteitengemeenten zou bovendien herzien moeten worden.

De uitspraak van de Raad van Europa is louter adviesgevend.

Waarom Keulen de burgemeesters niet benoemt

Keulen weigerde tot tweemaal toe de burgemeesters van de faciliteitengemeenten Linkebeek, Kraainem en Wezembeek-Oppem aan te stellen, omdat ze de taalwetgeving overtreden hadden. De drie betrokken burgemeesters stuurden hun oproepingsbrieven voor de verkiezingen in het Frans. Ze werden nadien terug voorgedragen door hun gemeenteraden, maar de minister ziet geen reden om terug te komen op zijn beslissing.

Het gaat om:

Arnold d'Oreye in Kraainem Damien Thiry in Linkebeek Francois van Hoobrouck in Wezembeek-Oppem

Minister Keulen heeft al aangegeven niet geneigd te zijn om toegevingen te doen na de uitspraak van de Raad van Europa. Wat hem betreft, worden de drie burgemeesters niet benoemd.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws