Vlaanderen ontevreden over kritiek Raad van Europa

Vlaanderen zal proberen om het eindrapport van de Raad van Europa over de niet-benoeming van de drie Franstalige burgemeesters in de Rand, bij te sturen. De Vlaamse regering is het niet eens met zowel de conclusies als de werkwijze van de Europese onderzoekscommissie.

jrosquin

Dat is vrijdag gebleken na het overleg dat Vlaams minister- president Kris Peeters (CD&V), minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen (Open Vld) en Luc Van den Brande (CD&V), lid van de parlementaire assemblee van de Raad van Europa, hadden met de Vlaamse leden van de Kamer van de Lokale en Regionale Besturen van de Raad van Europa. Vlaanderen meent dat de rapporteurs hun werk niet goed hebben gedaan. Minister Keulen had hen nochtans begin februari in het Nederlands, Frans en Engels twee dossiers overgemaakt: een over de organisatie van ons land en een over de motivatie van de nietbenoeming. “Dat dossier hebben ze duidelijk nooit gelezen”, zegt Keulen. De Vlaamse regering wil alsnog haar standpunt herhalen en dat proberen toe te voegen voor het eindrapport van de Raad van Europa er komt. “Want het rapport moet een volledig rapport zijn”, aldus Kris Peeters.

Brief met kritiek

Naast kritiek op de inhoud heeft Vlaanderen ook kritiek op de procedure. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten zal hierover een brief sturen naar de Raad van Europa. Het is absoluut niet duidelijk hoe en wie een dergelijke missie kan opstarten en wie de samenstelling van de delegatie bepaalt, luidt de Vlaamse kritiek.

Ook het feit dat de betrokkenen niet naar de Raad van State gestapt zijn, zal in herinnering worden gebracht. De drie betrokken burgemeesters hebben intussen een nieuwe voordracht ingediend, maar zonder nieuw feit blijft minister Keulen op zijn lijn. Volgens Keulen kan de Franstalige meerderheid in de drie gemeenten ook gewoon iemand anders voordragen.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws