Raad van Europa onderzoekt niet-benoeming burgemeesters

Op 13 en 14 mei stuurt de Raad van Europa een onderzoekscommissie naar ons land om de kwestie van de niet-benoemde burgemeesters van Kraainem, Linkebeek en Wezembeek-Oppem te bekijken. "Ze komen uitleg vragen over de procedures die ertoe geleid hebben dat we de burgemeesters niet benoemen", zegt Vlaams minister van Binnenlands bestuur Marino Keulen (Open Vld).

jrosquin

Keulen en de hele Vlaamse regering weigeren de kandidaat-burgemeesters Arnold D'Oreye (Kraainem), Damien Thiéry (Linkebeek) en François van Hoobrouck (Wezembeek-Oppem) te benoemen omdat ze bij de federale en gemeenteraadsverkiezingen oproepingsbrieven in het Frans hebben verstuurd. Dat is volgens de Vlamingen in strijd met de taalwet. De burgemeesters vechten dat aan en hebben zich vorige maand weer laten voordragen als kandidaat.

De kwestie is een splijtzwam tussen Vlamingen en Franstaligen, die van de benoeming een breekpunt maken in de gesprekken over de staatshervorming. Door de kwestie aan te kaarten bij de Raad verhogen ze de druk op de ketel.

Keulen maakt zich echter weinig zorgen over de komst van de commissie, die sowieso geen sancties kan treffen tegen ons land of tegen Vlaanderen. "Ik zie dat bezoek vol vertrouwen tegemoet."

Naast Keulen plant de delegatie van het Congres van lokale en regionale autoriteiten van de Raad van Europa ook gesprekken met ondermeer de drie niet benoemde burgemeesters, Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (Open Vld), Minister-President van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Charles Picqué en voorzitter van het Vlaams parlement Marleen Vanderpoorten (Open Vld).

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws