Natuurlijk krijgen onze kinderen condooms van ons

Frans Ceusters uit Leuven, bekend als de bedenker van de VTM-sitcom 'De Kotmadam', heeft enkele jaren geleden ook het educatieve toneelstuk 'Liefde, seks en andere ongemakken' geschreven. Het mikt op pubers en is al honderden keren opgevoerd in Vlaamse scholen door Ceusters' gezelschap Farce Cancan.

DH

Het stuk bevat een kleine twintig scènes over relaties voor jongeren tussen 13 en 17 jaar. "De scènes gaan over de eerste keer, over trouwen, scheiden, homoseksualiteit... en dat op een grappige en herkenbare manier," zegt Frans Ceusters. "We werken niet met een vermanend vingertje, maar willen de thema's bespreekbaar maken." De respons is positief. "Veel scholen vragen ons jaar na jaar terug. Soms spelen we ook voor ouders en jonge leerkrachten. Voor hen is het interessant als kennismaking met de leefwereld van de jongeren."

Frans Ceusters is als vader van drie kinderen ervaringsdeskundige. "We hebben er thuis geen moeite mee om te praten over relaties en dergelijke. En als ze er klaar voor zijn, kopen we ook condooms, jazeker, ook als ze vijftien jaar zijn. Je moet toch je kop niet in het zand steken? Het heeft ook geen zin, denk ik, om ze te verbieden thuis samen te slapen met vriend of vriendin."