Politicus Staf Korstanje verdedigt eenzame uitvinder Guy Defossé

Staf Korstanje (63) nam in oktober deel aan de gemeenteraadsverkiezingen in Stabroek met zijn eenmanspartij Partij voor Vrijheid en Recht. De man bereidt zich nu voor op de nationale verkiezingen, maar ondertussen neemt hij het op voor een andere eenling: uitvinder Guy Defossé (53).

Erik Vandewalle

BR>

Enkele jaren geleden verbaasde computer-hobbyist Guy Defossé iedereen door op korte tijd uit te pakken met twee opvallende uitvindingen: de DGS of Defossé Guillaume Systems, een digitale taal die het mogelijk maakt elektronische gegevens efficiënt op te slaan, en de blackbox, een soort centrale die de elektriciteitsrekening met een derde terugdringt. Op de eerste heeft Guy een patent, op de tweede niet.

Door onenigheid met vroegere zakenpartners lopen er momenteel een heleboel processen tegen Guy Defossé. Die slepen al vijf jaar aan. "Guy is een krak in uitvindingen, maar duidelijke contracten opstellen of een overzichtelijke boekhouding bijhouden, lukt hem minder goed. Zijn vertrouwen in mensen is de jongste jaren zwaar beschadigd", zegt Staf Korstanje, die hem juridisch advies geeft en ondertussen beschikt over een lijvig dossier.

Korstanje trekt niet alleen van leer tegen de ex-partners van de uitvinder, hij heeft het ook moeilijk met sommige gerechtelijke uitspraken. Alhoewel Guy Defossé het patent heeft op DGS, mag hij het voorlopig

niet exploiteren. Een kort geding legt hem als tijdelijke maatregel een dwangsom op van een miljoen euro wanneer hij de werking van DGS bekendmaakt. Eigenaardig, want dit is in tegenspraak met de octrooiwetgeving. Die stelt immers dat achttien maanden na het verlenen van het patent, de overheid bekendmaakt hoe de vork in de steel zit", legt Korstanje uit. Gerechtsdeurwaarder "Wat de blackbox betreft, liepen we het patent mis door administratieve rompslomp. Het systeem is wel getest onder toezicht van een gerechtsdeurwaarder. Die stelde vast dat dankzij de blackbox de elektriciteitsfactuur aanzienlijk daalde. Ook hier is er een juridische strijd bezig tussen Guy en zijn ex-partners. Zij claimen het eigendomsrecht", zegt Korstanje. "Een familielid van een van de ex-parters bekleedt een topfunctie in een Italiaans bedrijf voor stroomlevering. Er spelen duidelijk andere belangen mee. Elektriciteitsproducenten willen deze uitvinding niet. Zij hebben er baat bij dat die in de kast verdwijnt", zegt Korstanje. Aanstaande maandag, 12 februari, is er opnieuw een gerechtelijke uitspraak. Wat die ook mag zijn, één van de partijen gaat toch in beroep. De uitvinder wordt er radeloos van. Korstanje niet, hij blijft vechten. Net als in de politiek, waar hij het met zijn eenmanspartij opneemt tegen de gevestigde politieke waarden, trekt hij hier ook alleen ten strijde tegen belangrijke belangengroepen. Het is opnieuw een zaak van David tegen Goliath. Hopelijk heeft hij hier meer succes dan in de politiek, want Korstanje haalde geen zitje in de gemeenteraad. Erik VANDEWALLE Uitvinder Guy Defossé krijgt juridisch advies van Staf Korstanje. Foto Raymond VAN BEYGAERDEN

Aangeboden door onze partners

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Ekeren in als startgemeente.

Nu in het nieuws