Somers: "Wij gaan nu niet plots 'ons kar keren' rond Oosterweel"

Een coalitie tussen N-VA, CD&V en Open Vld. Het lijkt aan Vlaamse kant de meest logische keuze. Maar maakt de Oosterweelverbinding zo’n coalitie straks niet onmogelijk? De liberalen houden vast aan hun breekpunt. “Wij gaan nu niet opeens iets anders zeggen”, bevestigt Open Vld-kopstuk Bart Somers.

jrosquin

Om het geheugen even op te frissen: vijf dagen voor de verkiezingen maken de liberalen een breekpunt van het tracé. De volgende Vlaamse regering moet afstappen van het goedgekeurde BAM-tracé, kiezen voor Oosterweel-Noord én werk maken van de overkapping van de Antwerpse Ring.

"Trouw aan programmapunt"

Daar komt Open Vld, ook een dag na de verkiezingen, niet op terug. “Dat zou gek zijn. We blijven trouw aan ons programmapunt”, zegt voorzitter Gwendolyn Rutten voorzichtig. Ook bij Somers horen we dezelfde reactie. “We gaan nu niet plots iets anders zeggen, of ons kar keren. We houden vast aan ons standpunt. Ook nu de verkiezingen erop zitten. Maar ik wil wel benadrukken dat Bart De Wever aan zet is. We willen dat democratische proces respecteren.”

Voor CD&V, en met name Kris Peeters, klinken de woorden van Open Vld als een oorlogsverklaring. Nog belangrijker is de rol die Bart De Wever (N-VA) inneemt. Hij laat een opvallende opening. “Dit dossier is de nachtmerrie van een hele hoop regeringen in het verleden. We moeten de standpunten verzoenen. Maximale overkapping kan verzoend worden met het besliste beleid."

2019

Politicoloog Carl Devos is duidelijk: Open Vld lijkt zich te hebben vastgereden in dit dossier. “Wie een breekpunt stelt, maakt het zich per definitie moeilijk. Maar ik zie wel een mogelijkheid. Als er tegen 2019, bij de volgende verkiezingen, voldoende werkzaamheden bezig zijn aan de Oosterweel-verbinding kunnen de liberalen de druk van de kiezer wegnemen. En zo de aandacht afleiden van de bocht die ze in dit dossier hebben gemaakt.”

"De Open Vld kan zich in ieder geval niet permitteren om niet coherent te zijn en nu plots het breekpunt te laten vallen. Dat zouden ze cash betalen bij de kiezer. Dat hebben ze in het kanton Antwerpen al een beetje moeten doen. Open Vld heeft er geen dubbele cijfers gehaald, maar 8,3 % van de stemmen.”

Wim Brillouet Foto Belga (Bart Somers)

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd
Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt