VN hekelen de omgang van het Vaticaan met slachtoffers van misbruik

Het Vaticaan schiet volgens de Verenigde Naties serieus tekort in het voorkomen, ophelderen en vervolgen van kindermisbruik. Schuldige priesters worden gewoon naar een ander bisdom gestuurd en de Openbare Ministeries onvoldoende geïnformeerd, luidt het in een rapport van de VN-commissie tegen Foltering, dat vrijdag in Genève werd voorgelegd. Tegelijkertijd loofden de experten de door paus Franciscus ingeleide hervormingen in het kerkrecht.

evrolix

Omstreden is de vraag of het Vaticaan voor gevallen van misbruik enkel in Vaticaanstad of in de hele Katholieke Kerk verantwoordelijk is. Die vraag is beslissend voor bijvoorbeeld eisen tot schadevergoeding. Het Vaticaan wees in een vrijdag in Genève verspreide verklaring opnieuw de verantwoordelijkheid af voor mogelijke strafbare feiten van katholieke waardigheidsdragers buiten Vaticaanstad.

De plaatsvervangende commissievoorzitter Felice Gaer verklaarde, daarentegen, dat het Vaticaan weliswaar niet verantwoordelijk is voor de handelingen van elke gelovige. "Maar de gevallen die we onderzocht en beoordeeld hebben, lijken te staven dat de Heilige Stoel ook ver buiten de grenzen van Vaticaanstad controle uitoefent."

3.500 gevallen van misbruik

Het Vaticaan wil rekening houden met de aanbevelingen van de commissie. De Heilige Stoel zal de door de commissie aangevoerde kwesties "ernstig in overweging nemen", klonk het in Rome. Meerdere kritische bemerkingen van de VN staan daarbij centraal: een ontoereikende betrekking van de wetshandhavers bij gevallen van misbruik, de veel voorkomende verplaatsing van priesters (na gevallen van misbruik) om de voorschriften te omzeilen en de schadevergoeding van slachtoffers, die passend moet zijn. Het VN-rapport houdt echter ook rekening met de vele hervormingen die het Vaticaan op dit vlak al heeft ingeleid.

Het Vaticaan is sinds 2002 ondertekenaar van de VN-Conventie tegen Folteringen. Met een vertraging van negen jaar had het begin mei voor het eerst verslag uitgebracht over de omzetting ervan. In januari werd het Vaticaan al door een andere VN-raad, de commissie voor kinderrechten, voor zijn omgang met gevallen van misbruik gelaakt.

Naar eigen zeggen heeft het Vaticaan tussen 2004 en 2013 bijna 3.500 gevallen van misbruik vervolgd. Daarbij werden 848 priesters uit hun ambt ontslagen en 2.572 anderen gedwongen tot een teruggetrokken leven.

Belga Foto Reuters

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Nu in het nieuws