Gratis grond voor school in nieuwe woonwijk Nieuw Zuid

Bij de uitwerking van het stadsdeel Nieuw Zuid stelt schepen van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) grond ter beschikking voor de bouw van een school. Daarnaast storten de privépartners ruim 5 miljoen euro in het fonds waarmee sociale woningen in de stad energievriendelijk worden gemaakt.

jatimmermans

Het masterplan voor Nieuw Zuid, het stadsdeel dat straks verrijst op de open ruimte tussen het Zuid en het Kiel, is aan zijn afronding toe. In afwachting legt schepen van Stadsontwikkeling Rob van de Velde (N-VA) vrijdag de eerste schijf van 250.000 euro voor de aanleg van een pop-uppark op de Konijnenwei aan het college voor. Pop-up, want de definitieve bestemming van de groene zone moet later nog worden ingevuld. Bij de onderhandelingen van het stadsbestuur met de projectontwikkelaars zijn opmerkelijke afspraken uit de bus gekomen.

"Omdat het grond- en pandendecreet vorig jaar vernietigd is door het Grondwettelijk Hof, zijn de projectontwikkelaars niet meer gebonden aan normen inzake een bepaald percentage sociale woningen", zegt schepen van Wonen en Sociale Zaken Liesbeth Homans (ook N-VA). "Maar we willen onze doelstelling van 11% sociale woningen in de stad toch op peil houden. Betaalbaar wonen in de stad is een groot probleem, die druk mag niet verder toenemen. Daarom blijven we die minimumnorm van 11% bij elke nieuwe ontwikkeling hanteren, ook al worden we daar wettelijk niet meer toe verplicht. En de ontwikkelaars zijn bereid om daaraan mee te werken."

Hoge energiefacturen

Op Nieuw Zuid komen straks bijna tweeduizend nieuwe wooneenheden, waarvan 233 sociale woningen. "Aan de onderhandelingen met de ontwikkelaars houden we bovendien gronden over die ik graag gratis ter beschikking wil stellen voor de bouw van een school", aldus Homans. "De privépartners storten ook een bedrag van 5,25 miljoen euro in het Sociaal Investeringsfonds. Daarmee maken we sociale woningen op het hele grondgebied van de stad energievriendelijk."

Lees donderdag meer in Gazet van Antwerpen - Editie Stad

LEX MOOLENAAR

Foto PDR: Hier komt de nieuwe wijk Nieuw Zuid

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Nu in het nieuws