Erik De Bruyn sluit zich weer aan bij sp.a

De Antwerpenaar Erik De Bruyn, die de sp.a in 2011 verliet en bij de voorbije gemeenteraadsverkiezingen met Rood! opkwam, heeft weer een lidkaart bij sp.a aangevraagd. Een terugkeer naar de actieve politiek plant De Bruyn evenwel niet. Hij haal ook uit naar PVDA+, die hij "absoluut geen alternatief" vindt.

drombouts

In 2007 was De Bruyn nog kandidaat-voorzitter bij de Vlaamse socialisten, maar Caroline Gennez haalde het toen in de tweestrijd met 66,4 procent van de stemmen. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 verliet hij de partij omdat hij ze niet links genoeg vond. De extreemlinkse PVDA bood hem een plaats aan, maar De Bruyn kwam uiteindelijk op met Rood! Dat werd geen succes.

Nu drukt De Bruyn dus weer zijn steun uit voor de sp.a, uit strategische overwegingen en naar eigen zeggen op eigen initiatief. "De kiezer die de sp.a de rug toekeert, riskeert daarmee niet zozeer de partij maar wel zichzelf af te straffen. De sp.a zal niet linkser worden door er niet op te stemmen, en de regering al zeker niet", zegt hij.

"Ik stel vast dat de sp.a schuchter naar links is opgeschoven, al zal dat waarschijnlijk niet voldoende zijn om geloofwaardig over te komen", stelt De Bruyn, die voor zijn vertrek de partij al intern trachtte bij te sturen via de beweging sp.a-Rood. De Bruyn heeft ook een lidkaart van de PS besteld. "Omdat ik mij wil verzetten tegen de diabolisering van die partij in Vlaanderen."

PVDA+ is voor De Bruyn geen alternatief. "Dat is een zeer hermetische partij die zich gematigd voordoet, maar binnenskamers nog zeer centraal geleid wordt", zegt hij. "Uit schrik om een grote groep ethisch conservatieve moslimkiezers van zich te vervreemden, is het een partij die geen klare wijn schenkt met betrekking tot de rechten van vrouwen, homo's en lesbiennes, en die het nog steeds moeilijk blijft hebben met seculiere bestuursprincipes en met dierenrechten."

Archieffoto Joris Herregods

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners