Bisdom Antwerpen schorst priester die kind zou verwekt hebben

Bisdom Antwerpen schorst priester die kind zou verwekt hebben

Het bisdom Antwerpen heeft een priester preventief voor vier maanden geschorst van elke pastorale en sacramentele activiteit vanwege "gebeurtenissen in de privésfeer" die een deontologisch probleem vormen. Dat heeft de woordvoerder van bisschop Johan Bonny dinsdag verklaard op een persconferentie, naar aanleiding van een artikel in Het Laatste Nieuws.

jrosquin

In dat artikel getuigt de nu 55-jarige priester in kwestie over de zoon die hij negen jaar geleden verwekte bij een vrouw met wie hij een geheime relatie had.

Deontologisch probleem

"Het bisdom en de bisschop werden enkele maanden geleden op de hoogte gebracht van gebeurtenissen in de privésfeer die het verder functioneren van een priester in de gegeven omstandigheden deontologisch onmogelijk maakten", verklaart bisdomwoordvoerder Olivier Lins de schorsing. Lins benadrukt dat het dossier van de man vooralsnog uitsluitend deontologisch van aard is en dus enkel betrekking heeft tot het kerkelijke recht. Aangezien er geen strafbare feiten gepleegd lijken, werd het parket niet op de hoogte gebracht.

De priester zelf verklaarde in Het Laatste Nieuws dat hij een tiental jaar geleden een vrouw leerde kennen tijdens zijn pastorale werk in een ziekenhuis, wat uiteindelijk tot een geheime relatie leidde. De vrouw beviel negen jaar geleden zelfs van een zoon. Volgens de priester bracht een brief van een buitenstaander onlangs het bisdom op de hoogte.

Geen verdere commentaar

Of de man later opnieuw als priester zal kunnen optreden, is nog niet duidelijk. Zijn arbeidsovereenkomst met het ziekenhuis werd in ieder geval al "in onderling overleg" beëindigd. Het bisdom zegt zich voorlopig van verdere commentaar te zullen onthouden, uit respect voor de privacy van de betrokkenen.

Belga Archieffoto: het bestuur van het Bisdom Antwerpen in 2010, met centraal bisschop Johan Bonny

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners