Amerikaanse vicepresident Biden trekt naar Kiev

Tegen de achtergrond van de toenemende spanningen in het oosten van Oekraïne reist de Amerikaanse vicepresident Joe Biden maandag naar Kiev af. Dat heeft het Witte Huis meegedeeld. Biden zal er dinsdag spreken met interimpresident Oleksandr Toertsjinov en interimpremier Arseni Jatsenjoek.

mceulemans

Volgens het Witte Huis zal Biden met zijn Oekraïense gesprekspartners praten over de internationale inspanningen ter stabilisering van de situatie in het oosten, steun voor de armlastige economie en de energiebevoorrading van het land. Ook de strijd tegen corruptie, de hervorming van de grondwet en de verkiezingen van 25 mei staan op de agenda.

Rusland ontstemd

Het bezoek van Biden zou opnieuw de irritatie kunnen opwekken van Moskou. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde zondag al ontstemd over een dodelijke schietpartij in het oostelijke Slovjansk. Moskou ziet in het incident het bewijs dat Kiev zich weinig aantrekt van de overeenkomst van Genève, waar Rusland, Oekraïne en het westen vorige week afspraken maakten die de explosieve situatie in het oosten moesten ontmijnen.

In een interview met de Amerikaanse televisiezender NBC beschuldigde Jatsenjoek op zijn beurt de Russen ervan de internationale stabiliteit te ondermijnen. "Het is nu duidelijk dat Rusland een bedreiging vormt voor de wereld, voor de Europese Unie en voor Oekraïne", stelde de interimpremier.

Belga, foto AFP

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners