Houten velodroom op Luchtbal

Houten velodroom op Luchtbal

Op Luchtbal, in de Santiagostraat, is een velodroom in volle opbouw. De fietspiste is een initiatief van cultuurcentrum Luchtbal. Op 13 april vindt de officiële opening plaats en wordt de wedstrijd Parijs-Roubaix op groot scherm uitgezonden.

De aanleiding voor de bouw van de velodroom was het verhaal van een tiener die op Luchtbal opgroeide in de jaren dertig. Het is neergeschreven in het autobiografisch boek van Gust van Brussel over een lokale onderwijzer die een velodroom bouwde met enkele jongeren uit de buurt. Cultuurcentrum Luchtbal wil met dit verhaal meer jongeren op de fiets krijgen.

Voor de uitwerking van de piste deed cultuurcentrum Luchtbal beroep op het kunstenaarsduo Bruno Herzele en Elke Thuy. "Het is leuk om rond een verhaal te werken", vertelt Herzele. "Sinds vorige week donderdag zijn we effectief begonnen aan de bouw van de velodroom."

Niet alleen de fiets wordt in de kijker gezet, ook de buurt wordt in het project betrokken. "Volgende week kunnen volwassenen en kinderen van de wijk helpen met afwerking", legt Herzele uit. "Buurtbewoners krijgen de kans om bijvoorbeeld mee te schilderen."

De buitencirkel van de velodroom is 150 meter lang en is gebouwd met Syberische larix. "Dat hout is het beste en meest duurzame alternatief voor tropisch hout", weet Herzele. "De hellingsgraad van een piste mag maximaal 45 graden zijn. Hier is de hellingsgraad maximaal 20 graden. Zo is het toegankelijk voor jong en oud."

Tijdens de officiële opening zal districtsschepen van Sport Willem- Frederik Schiltz de baan inrijden met een inhaalkoers tegen Helmut Lotti. Verder staan er heel wat evenementen op het programma, georganiseerd door het cultuurcentrum. Zo worden er fietslessen en workshops fietsherstelling gegeven, wijkfeesten georganiseerd en zal er een retrokoers plaatsvinden.

www.ccluchtbal.be

JAN STASSIJNS

Foto Bert Hulselmans

Door drombouts