Somers: "Niet bedoeling dossier te vertragen"

Bart Somers (Open Vld) weerlegt dat extra studiewerk het Oosterweel-dossier weer op de lange baan zou schuiven. "Wij vragen geen nieuwe milieustudie. Wat we vragen, is dat er extra berekeningen komen, en dat kan snel gebeuren, binnen 14 dagen", zegt Somers. Volgens Somers is het doorrekenen van de gedifferentieerde tol voor de alternatieve tracés echt nodig om tot een "eerlijke vergelijking" te komen. Luistert de Vlaamse regering niet naar die verzuchting, dan dreigt ze zich opnieuw vast te rijden, meent de Mechelse burgemeester.

ikerremans

De Vlaamse oppositiepartijen Open Vld en Groen willen bijkomend onderzoek die de Oosterweel-tracés gelijk behandelt, en ze dienen daarvoor een voorstel van resolutie in. "De Vlaamse regering speelt nu vals. Ze moet haar huiswerk opnieuw doen", zeggen Bart Somers en Wouter Van Besien vrijdag in Gazet van Antwerpen. In de gezamenlijke resolutie vragen de twee partijen concreet dat alle tracés uit het plan-MER op gelijke wijze onderzocht worden in een scenario met gedifferentieerde tol.

'Onbegrijpelijk'

N-VA noemt het voorstel "onbegrijpelijk". Vooral Open Vld moet het ontgelden. "Het plan-MER is juridisch afgesloten. Nieuwe studies gaan opnieuw veel tijd vragen terwijl we in dit dossier al genoeg tijd hebben verloren. Met het voorstel van Open Vld zijn we opnieuw vertrokken voor twee of drie jaar studeren. Open Vld gijzelt de economische ontwikkeling van de Antwerpse regio", zegt Vlaams N-VA-fractieleider Matthias Diependaele.

Volgens Bart Somers hoeft het nieuwe studiewerk helemaal geen jaren te duren. De extra berekeningen kunnen volgens hem zelfs op twee weken tijd afgerond worden. "Het doorrekenen van de gedifferentieerde tol op de andere tracés kan relatief snel gebeuren en laat toe dat er een eerlijke vergelijking kan komen tussen de verschillende alternatieven. Nu worden appels met peren vergeleken en dat is niet correct", zegt Somers.

Draagvlak nodig

Volgens de Open Vld'er kan de Vlaamse regering enkel op die manier het nodige draagvlak creëren. Als de regering toch doorzet, dreigt ze volgens Somers "opnieuw met haar hoofd tegen de muur te botsen en staan we binnen 10 jaar nog steeds in de file".

Open Vld voegt er nog aan toe dat ze het dossier helemaal niet wil vertragen en ook niet van plan is om binnen het Antwerpse schepencollege "stokken in de wielen te steken". "We zijn een constructieve partner maar wie geen draagvlak zoekt zorgt voor de echte vertraging, want dan zitten we opnieuw in het moeras van de afgelopen jaren."

Lees ook:

Actiegroepen juichen Oosterweel-initiatief Open Vld en Groen toe Oosterweel: "Huidige beslissing is een schijnoplossing"

Belga Foto JHS

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd
Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt