Oosterweel: "Huidige beslissing is een schijnoplossing"

De Vlaamse oppositiepartijen Open Vld en Groen willen een nieuwe milieustudie die alle Oosterweel-tracés gelijk behandelt, en ze dienen daarvoor een voorstel van resolutie in. “De Vlaamse regering speelt nu vals. Ze moet haar huiswerk opnieuw doen”, halen Bart Somers en Wouter Van Besien uit.

drombouts

De twee partijen focussen vooral op de ongelijke behandeling die het Meccano- en het Oosterweel-Noordtracé hebben gekregen in de recente milieustudie of plan-MER. Voor die tracés is er geen rekening gehouden met een gediffentieerde tol. Die tol zal nochtans bepalen hoe druk het wordt in de Kennedy-, Liefkenshoek- en Oosterweeltunnel, en is dus essentieel.

“Als de Vlaamse regering blijft weigeren om dat scenario op te nemen in de studie, zal ze altijd op verzet blijven stoten van de Antwerpenaar”, zegt Bart Somers (Open Vld), burgemeester van Mechelen. “Ze gaat op deze manier juridisch met de kop tegen de muur lopen. Net als in 2005.”

Het is opmerkelijk dat Groen en Open Vld elkaar hebben gevonden in het Oosterweel-dossier. “Omdat we samen bezorgd zijn”, zegt Groenvoorzitter Wouter Van Besien . “De Vlaamse regering communiceert nu vanuit haar ivoren toren. Ze duldt geen tegenspraak, en dat is een oude manier van werken. Dit mobiliteitsdossier lijkt Antwerpenaren alleen maar tegen elkaar op te zetten. Het zou de stad net moeten verbinden. Maar de regering verkiest een loopgravencultuur.”

Volgens Somers en Van Besien hebben de meerderheidspartijen geen keuze: “Nee zeggen tegen deze resolutie is nee zeggen tegen transparantie en eerlijkheid.”

Lees meer in uw krant.

SVW, PVDP, WB

Foto Joris Herregods

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten