Rusland ontkent berichten over ultimatum
Rusland heeft berichten als zou het Oekraïne een "ultimatum" hebben gesteld in verband met de Oekraïense militairen op de Krim weggewuifd als "volslagen onzin". Dat heeft een woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie maandagavond gezegd.
Volgens de woordvoerder wist Moskou pas van "zijn" ultimatum via een bericht van het agentschap Interfax-Ukraine. Volgens het persagentschap had de bevelhebber van de Russische vloot een ultimatum gesteld aan de nieuwe regeringsleiders in Oekraïne.
"Als de Oekraïense troepen zich niet overgeven vóór vier uur vannacht (Belgische tijd), zal een militaire aanval worden gestart tegen de gewapende troepen op de Krim". Dat zou Alexander Vitko, bevelhebber van de Russische Zwarte Zeevloot, gezegd hebben tegen het persbureau Interfax. Rusland doet die berichten nu af als "volslagen onzin".
Eerder op de dag bevestigde het nieuwe regime in Kiev nadrukkelijk zijn gebiedsaanspraak op het schiereiland Krim. "Niemand zal de Krim aan wie dan ook afgeven", zei interim-premier Arsenij Jatsenjoek maandag in Kiev. Rusland moet onmiddellijk ophouden, druk uit te oefenen op De Krim door een "zelfbenoemde illegale regering" te steunen, zei de premier van de zelfbenoemde regering.
De Krim werd in 1954 door de toenmalige Sovjet-leider Nikita Chroesjtsjov, zelf een Oekraïner, aan de Sovjetrepubliek Oekraïne "geschonken".
Rusland en Oekraïne raakten tien jaar geleden al eens verbaal slaags over de Krim toen de toenmalige Orangistische leiders in Kiev - Timosjenko en president Viktor Joesjtsjenko - dreigden met het opblazen van het bilaterale akkoord over de Russische Zwarte Zeevloot.
Foto EPA
In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp
Gerelateerd
Nu blijkt reis van kersvers minister Lahbib ook nog betaald door Rusland
Fenerbahçe-fans scanderen “Vladimir Poetin” tijdens duel met Dynamo Kyiv, Oekraïeners kegelen Turken uit Champions League
Van ‘militaire operatie’ tot ‘oorlog’: ook de Russische staatstelevisie neemt het woord nu in de mond, en dat heeft gevolgen
Meest bekeken
Hoofdpunten
Aantal daklozen in de Kempen neemt toe: “Het is geen probleem dat zich alleen maar ‘ver weg’ in de grote stad afspeelt”
Molotovcocktails naar stadhuis en gerechtsgebouw gegooid in Mechelen, burgemeester reageert: “We zullen de daders vatten”
Hoopvol nieuws: werken aan viaduct Merksem mogelijk vroeger klaar dan verwacht
Stromae en Pommelien halen drie MIA’s binnen, maar de echte winnaar: het Nederlandstalige lied
Terrorist van Manhattan schuldig bevonden aan acht moorden, een van de slachtoffers was Vlaamse
Tom Waes spot op MIA’s met kritiek op zijn Antwerpse “tussentaal”: “Amai mijn botten!”